Με μια σεμνή και λιτή τελετή, αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, απονεμήθηκαν για τρίτη χρονιά τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» από τον Δήμο Ερμιονίδας, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Ερμιονίδας.
BROUSALIS GEORGE
Ο Δήμαρχος της πόλης, κύριος Γιάννης Γεωργόπουλος, μαζί με την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρο της Επιτροπής των Βραβείων κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ερμιόνης κύριο Ιωσήφ Ελ. Μερτύρη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ερμιόνης Ιωσήφ Γανώση υποδέχτηκαν την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο παραδοσιακό κτίριο του παλαιού Δημαρχείου της Ερμιόνης.
GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος επέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Χρυσό Κλειδί του Δήμου, ανακηρύσσοντάς την σε Επίτιμη Δημότη.
GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU
«Είμαι πολύ συγκινημένη για τη μεγάλη τιμή που μου επιφυλάξατε, να με ανακηρύξετε Επίτιμη Δημότη της ιστορικής Ερμιόνης. Πόλη πανάρχαια και ευκλεής, στον πόλεμο και στην ειρήνη, μνημονεύεται στον Όμηρο, μετέχει στους Περσικούς πολέμους στέλνοντας πλοία στη Σαλαμίνα και άνδρες στις Πλαταιές, περιγράφεται με θαυμασμό για τους ναούς και τα ιερά της από τον Παυσανία. Eχετε την τύχη να ζείτε σ’ έναν ευλογημένο τόπο όπου η ιστορία συναντά την ομορφιά της φύσης και η σύγχρονη ζωντάνια ένα σπάνιο βάθος πολιτισμού, εγγεγραμμένο στα ορατά ίχνη των μνημείων της, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, στην καλαισθησία των κατοίκων της. Σας ευχαριστώ για τη χαρά που μου δώσατε να είμαι από σήμερα Δημότης της Ερμιόνης και να νιώθω και δικό μου τόπο μια από τις πιο όμορφες και πλούσιες σε ιστορία γωνιές της πατρίδας μας», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλαμβάνοντας το Χρυσό Κλειδί του Δήμου και τον Πάπυρο με την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
BROUSALIS GEORGE
Στη συνέχεια, ακολούθησε η επίδοση των «Βραβείων Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 2021» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται για έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για ολόκληρη την περιοχή της Αργολίδας, ο οποίος έχει θεσπιστεί από τον Δήμο Ερμιονίδας, τόπο καταγωγής της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, προς τιμήν της.
Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 2021» απονεμήθηκαν σε κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα:
- Στην Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη η οποία έλαβε Ειδική Τιμητική Διάκριση Αλληλεγγύης ανάμεσα στους Λαούς
- Στον Ομότιμο Καθηγητή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College London Roderick Beaton, ο οποίος βραβεύτηκε για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό
- Στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Πρύτανη Ελένη Αρβελέρ για τη συμβολή της στην ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας
- Στη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα για την προσφορά της στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών
- Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης για την προσφορά του στον πολιτισμό της Αργολίδας. Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος του Μουσείου, Τίνα Αντωνοπούλου
BROUSALIS GEORGE
Συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη ξεκίνησε την ομιλία της με μια εκτενή αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο συνδέονταν με ισχυρούς δεσμούς φιλίας: «Η ενός λεπτού σιγή που τηρήσαμε πριν λίγο στη μνήμη του ήταν μια στιγμή συγκλονιστική για μένα όπως και κάθε λεπτό από τη στιγμή του θανάτου του. Η Ελλάδα έχασε έναν μεγάλο οραματιστή και στυλοβάτη του πολιτισμού μας. Κι εγώ έναν σπουδαίο φίλο που τίμησε εμένα και την οικογένειά μου με την φιλία και την ανεκτίμητη στήριξή του στο έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ στο πλευρό των άρρωστων παιδιών».
BROUSALIS GEORGE
Η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της και την συνεχάρη για την Ανακήρυξη της σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Ερμιονίδας: «Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στην Εξοχοτάτη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την ανεκτίμητη στήριξή της στην πόλη της Ερμιόνης και σε ολόκληρη την Αργολίδα. Η παρουσία της αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, όπως και το γεγονός πως θα επιδώσει τα φετινά Βραβεία Πολιτισμού. Η Ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Ερμιονίδας αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για τον τόπο μας μέσα από την οποία εκφράζεται ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και θαυμασμός για τη σπάνια προσωπικότητά της, την αφοσίωσή της στις αξίες της ειρήνης και της δημοκρατίας, τις ακούραστες προσπάθειές της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σπουδαίο, εθνικής σημασίας, έργο της για την πατρίδα μας».
BROUSALIS GEORGE
Μάλιστα, η κυρία Βαρδινογιάννη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στην ιδιαίτερη πατρίδα της, της προσέφερε έναν πίνακα ζωγραφικής της αείμνηστης καλλιτέχνιδας Ανθούλας Λαζαρίδου-Δουρούκου, με καταγωγή από την Ερμιόνη, η οποία είχε αφιερώσει το έργο της στη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου της.
Η κυρία Βαρδινογιάννη στην ομιλία της συνεχάρη ξεχωριστά κάθε έναν από τους βραβευόμενους μιλώντας αναλυτικά για το έργο και την προσφορά τους.
GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU
Αναφερόμενη στην κυρία Άντρη Αναστασιάδη είπε: «Το έργο της αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς διεθνώς και αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένη που σήμερα της απονέμεται η Ειδική Τιμητική Διάκριση Αλληλεγγύης ανάμεσα στους Λαούς ως αναγνώριση του ήθους, των ακούραστων προσπαθειών και της μεγάλης της καρδιάς». Για τον κύριο Beaton ανάφερε: «Αισθάνομαι πραγματικά δέος απέναντι στην αξιοθαύμαστη επιστημονική του πορεία και το τεράστιο συγγραφικό του έργο μέσα από το οποίο περνά ολόκληρη η ιστορία του Ελληνικού Έθνους». Η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε με μεγάλο θαυμασμό και αγάπη για την κυρία Αρβελέρ λέγοντας: «Η ακτινοβολία του πνεύματός της και οι ανεξάντλητες γνώσεις της αποτελούν για τη σύγχρονη Ελλάδα ένα πραγματικό θησαυρό σοφίας και αισθάνομαι για αυτήν πολύ υπερήφανη ως Ελληνίδα και ως φίλη της, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: «Η πολύχρονη σταδιοδρομία της, η καλλιέργεια και η κατάρτισή της την καθιστούν ανεκτίμητη για τον πολιτισμό μας. Φέτος η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε ξανά τις πύλες της και ακτινοβολεί πολιτισμό! Είναι ένα κόσμημα για την Ελλάδα που κάνει κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα υπερήφανους». Παράλληλα, μίλησε και για το πλούσιο έργο και την προσφορά του Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης: «Το Μουσείο αυτό, μέσα από το πλούσιο αρχείο του και τα ανεκτίμητης αξίας ιστορικά αντικείμενα, κρατά ζωντανή την παράδοση και την ταυτότητα της Ερμιόνης. Ένα έργο το οποίο αξίζει τη στήριξη όλων μας!».
BROUSALIS GEORGE
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κύριος Γιάννης Γεωργόπουλος εξήρε το έργο της: «Με τη σημερινή ανακήρυξή σας, αναγνωρίζουμε την τιμή που επιφυλάξατε στον τόπο μας με την σημερινή επίσκεψή σας, λαμπρύνοντας με την παρουσία σας τις σημερινές Επετειακές εκδηλώσεις μας, επιβεβαιώνοντας στην πράξη, τη συνείδηση εκ μέρους σας, του ύψιστου πολιτειακού χρέους άσβεστης μνήμης της ιστορίας μας. Η στάση σας, μας γεμίζει με σιγουριά ότι έχετε τα μάτια σας στραμμένα στην Ερμιονίδα. Είναι πραγματικά η κατάλληλη ημέρα για να σας ανταποδώσουμε τα αισθήματα εκτίμησης και αγάπης που η ίδια έχετε εμπράκτως εκδηλώσει για τον τόπο μας. Είναι σημαντικό για μας που η ανώτατη Αρχή της χώρας μας, υπερασπίζεται με τον προσήκοντα τρόπο την εθνική μας αξιοπρέπεια. Με τη σημερινή διάκριση, εκφράζουμε τη βαθιά μας εκτίμηση αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή Σας στο θεσμό της δημοκρατίας, στην απονομή της δικαιοσύνης και στο δημόσιο βίο».
BROUSALIS GEORGE
Παράλληλα, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε με θερμά λόγια την κυρία Βαρδινογιάννη για το έργο και την προσφορά της, λέγοντας πως μαζί με την οικογένεια της «είναι από τους εναπομείναντες μεγάλους ευεργέτες»: Έχουμε την τύχη και την τιμή να είμαστε συμπατριώτες με την Πρέσβειρα Καλής Θέλησεως της UNESCO, αλλά και του ελληνισμού, του πολιτισμού και της ανθρωπιάς, την κυρία Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας. Διότι η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα της δεν έχει όρια. Απλώνεται όμως σε όλη τη χώρα κι επεκτείνεται παγκοσμίως. Οφείλω να ομολογήσω, παρ’ όλο που δεν θέλει, ότι η αρωγή της και του κυρίου Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη είναι συνεχής. Μέσα από την συνεργασία μας για το καλό και την ανάπτυξη του τόπου μας, ανακάλυψα ότι η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η οικογένειά της είναι από τους εναπομείναντες μεγάλους ευεργέτες».
GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU
Ο Δήμαρχος συνεχάρη ξεχωριστά κάθε έναν από τους βραβευθέντες λέγοντας πως η παρουσία τους αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον Δήμο Ερμιονίδας και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.
Με θερμά λόγια για τους βραβευθέντες και την μεγάλη τιμή για την περιοχή της Ερμιόνης μίλησε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης κύριος Ιωσήφ Γανώσης: «Εύχομαι από καρδιάς τα Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη να δίνονται για πολλά χρόνια στην πατρίδα μας, παράλληλα δε ως φάροι Φωτεινοί και κορωνίδες πολιτισμού να εκπληρώνουν το βασικό τους στόχο αφήνοντας ως παρακαταθήκη και κληρονομιά σε όλους την θέαση και την γνώση του βασικού νοήματος της ζωής».
Από την πλευρά τους όλοι οι βραβευθέντες ευχαρίστησαν για την μεγάλη τιμή.
H κυρία Άντρη Αναστασιάδη είπε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα, βιώνω έντονη συναισθηματική φόρτιση και συγκίνηση. Συγκίνηση η οποία εύλογα προκαλείται από την απόδοση στο πρόσωπό μου της ειδικής τιμητικής διάκρισης Αλληλεγγύης ανάμεσα στους Λαούς. Λαμβάνω με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης την άκρως τιμητική αυτή διάκριση, και παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στο σκεπτικό της απόφασής σας, νιώθω τη βαθιά ανάγκη να τονίσω ότι δεν έπραξα τίποτα περισσότερο από ό,τι το καθήκον του καθενός από εμάς πρέπει να υπαγορεύει. Η εν λόγω διάκριση, στο πλαίσιο των Βραβείων Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», υπομνήσκοντας την ξεχωριστή δράση προσφοράς της ισχυρής προσωπικότητας της κυρίας Βαρδινογιάννη, θα αποτελεί για εμένα πρόσθετο κίνητρο για την ανάληψη ακόμη περισσότερων δράσεων προς όφελος των συνανθρώπων μας, της κοινωνίας και του πολιτισμού μας».
BROUSALIS GEORGE
O Καθηγητής Roderick Beaton, σε μια συγκινητική ομιλία σε απταιστά ελληνικά, είπε συγκινημένος: «Το να βραβευθεί κανείς με Βραβείο Πολιτισμού στο όνομα της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη είναι εξαιρετική τιμή – πόσο περισσότερο ακόμα όταν ο βραβευμένος τυχαίνει να είναι ξένος. Με όλη την καρδιά ευχαριστώ την ίδια την κυρία Βαρδινογιάννη και το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την τιμή που μου κάνετε με αυτην την απρόσμενη απονομή. Είναι γεγονός ότι η προβολή του ελληνικού πολιτισμού – και μάλιστα του νεότερου ελληνικού – με απασχολεί καθ’όλη τη διάρκεια της επιστημονικής μου σταδιοδρομίας – μια ζωή, που λέμε. Όσα λόγια έχω γράψει για το θέμα, στη δική μου γλώσσα, απευθύνονται πρωτίστως στο αγγλόφωνο και διεθνές αναγνωστικό κοινό. Έχω την εντύπωση, όμως, ότι διαβάζονται πιο προσεκτικά από τους ίδιους τους έλληνες, οι οποίοι βέβαια δεν τα έχουν ανάγκη! Τέλος πάντων, κάνουμε όλοι μας αυτό που μπορούμε – «ο καθείς και τα όπλα του» όπως έγραψε ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης».
Η Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, μιλώντας από καρδιάς, μάγεψε τους παραβρισκόμενους με τα λόγια της: «Θα ήθελα να συγχαρώ την Μαριάννα Βαρδινογιάννη και θα ήθελα να πω ότι είναι η μόνη Ελληνίδα που δεν έχει ανάγκη να προσφωνηθεί με επίθετο. Είναι η Μαριάννα όλων μας, η Παιδοσωτήρα. Η Μαριάννα έκανε τα βραβεία πολιτισμού διεθνή. Ο πολιτισμός δεν είναι Ελλάδα, ο πολιτισμός είναι ελληνισμός, γιατί δεν σταματάει στα ελληνικά μονάχα σύνορα».
Η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα ευχαρίστησε τόσο τον Δήμο Ερμιονίδας, όσο και την κυρία Βαρδινογιάννη, για την μεγάλη τιμή: «Με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη μας ενώνει, εδώ και χρόνια, ένας ανομολόγητος αλλά ισχυρός δεσμός, που αποτέλεσε άλλωστε και το ισχυρό άνδηρο της φιλίας μας: είμαστε και οι δυο εθελόντριες της ρεαλιστικής ουτοπίας. Η Μαριάννα δεν το έχει δηλώσει με λόγια, όπως εγώ, αλλά το έχει πραγματώσει με το τεράστιο και μοναδικό παγκοσμίως φιλανθρωπικό της επίτευγμα. Μαριάννα, εμείς σου οφείλουμε πολύ περισσότερα από ό,τι εσύ σε εμάς. Γιατί και ο Πολιτισμός προϋποθέτει την υγεία. Το βιώσαμε άλλωστε τον τελευταίο καιρό με την παγκόσμια κρίση της πανδημίας. Ας παραδεχτώ, ωστόσο ότι και εγώ, η κόρη του σιδηρουργού από ένα χωριό της Κρήτης, με τις μικρές μου δυνάμεις, αλλά με ακατάβλητη αγωνιστικότητα και πίστη στο όραμα της ρεαλιστικής ουτοπίας, κατάφερα να βάλω, όχι ένα λιθαράκι, αλλά ένα ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία του πολιτισμού μας, με την βοήθεια βέβαια του κράτους και των άξιων συνεργατών μου, αλλά και με την υποστήριξη πολλών χορηγών που μπόρεσα να εξασφαλίσω. Η Εθνική μας Πινακοθήκη, για την οποία αγωνίστηκα πολλά χρόνια, είναι σήμερα ένα πανέμορφο μοντέρνο μουσείο αντάξιο των μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών που στεγάζει».
Η Πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης Τίνα Αντωνοπούλου, παραλαμβάνοντας το Βραβείο Πολιτισμού μίλησε αναλυτικά για την ιστορία του Μουσείου, σημειώνοντας πως η βράβευση αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή: «Είναι μεγάλο το βάρος της αποδιδόμενης τιμής στο πολιτιστικό σωματείο που εκπροσωπώ δηλαδή το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης. Ταυτόχρονα αισθάνομαι και αποδίδω ευγνωμοσύνη στην πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη, η οποία με τα συγκεκριμένα βραβεία πολιτισμού που έχει θεσπίσει στηρίζει το συλλογικό οικοδόμημα του πολιτισμού και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι τα Μουσεία είναι χώροι πολιτισμού, είναι όμως και φορείς πολιτισμού, είναι κιβωτοί, όπου διασώζονται έργα τέχνης ιστορικά κειμήλια, έγγραφα, διακηρύξεις ντοκουμέντα».
Παράλληλα, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη απένειμε για δεύτερη χρονιά δύο υποτροφίες σε αποφοίτους Λυκείου με καταγωγή από τον Νομό Αργολίδας που κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολές σχετικές και την Ιστορία και Αρχαιολογία με την υψηλότερη βαθμολογία. Για την σχολική χρονιά 2020-2021 τις υποτροφίες έλαβαν οι μαθητές Δημήτρης Νικολόπουλος και Ελισάβετ-Άννα Τσιφάκη που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
BROUSALIS GEORGE
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η Εναρκτήρια Παρουσίαση του Επιστημονικού Συνεδρίου: «Η Εθνοσυνέλευση Ερμιόνης, το Σύνταγμα της Τροιζήνας και η επίδραση τους στην Επανάσταση και στον δημοκρατικό βίο της σύγχρονης Ελλάδας». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 17-19 Σεπτεμβρίου 2021 στον Δήμο Ερμιονίδας και την παρουσίαση έκανε ο Συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τα Συντάγματα της Επανάστασης και τον σημαντικό τους ρόλο στη διαμόρφωση και σύσταση του ελληνικού κράτους καθώς και για την Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη το 1827.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, ενώ παρόντες ήταν η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης και Ερμιονίδας, ο κύριος Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, η κυρία Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη, ο πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς, ο βουλευτής της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, Περιφερειακοί σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολλοί ακόμα.
Σημειώνεται πως στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
[email protected]