Η Αυστραλία θέλει να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό

Εγκαταλείπεται το σχέδιο μηδενισμού των κρουσμάτων
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 15:38
UPD:15:40
REUTERS/LOREN ELLIOTT
A- A A+

Οι αυστραλιανές αρχές παρέτειναν την Τετάρτη το lockdown στη Μελβούρνη για άλλες τρεις εβδομάδες, καθώς στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και απομακρύνονται από τη στρατηγική μηδενισμού των κρουσμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους τόνισε πως θα προχωρήσει σε μια σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών μόλις το 70% των ενηλίκων κατοίκων της πολιτείας λάβουν τουλάχιστον μία δόση, ορόσημο που ελπίζει να επιτύχει τουλάχιστον έως τις 23 Σεπτεμβρίου, με βάση τα τρέχοντα ποσοστά εμβολιασμού.

«Έχουμε ρίξει όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό, αλλά είναι πλέον σαφές για εμάς ότι δεν πρόκειται να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη, την πρωτεύουσα της πολιτείας, καθώς το lockdown που ήδη διαρκεί έναν μήνα δεν έχει αποδώσει.

«Πρέπει να αγοράσουμε χρόνο για να επιτρέψουμε να γίνονται εμβολιασμοί ενώ κάνουμε αυτήν την πολύ σκληρή δουλειά, αυτή την πολύ οδυνηρή και δύσκολη δουλειά, για να κρατήσουμε ένα όριο όσο μπορούμε σε λοιμώξεις».

Η γειτονική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, έδρα του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε την ημερομηνία -στόχο για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% των ατόμων άνω των 16 ετών στα μέσα του επόμενου μήνα από τον αρχικό στόχο του τέλους Οκτωβρίου, καθώς οι εστίες πυροδότησαν μια αύξηση στον ρυθμό των εμβολιασμών.

Συνολικά 1.116 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Νέα Νότια Ουαλία, από 1.164 την προηγούμενη ημέρα. Η ΝΝΟ ανέφερε τέσσερις νέους θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στο τελευταίο ξέσπασμα σε 100.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη ότι οι Αυστραλοί πρέπει τελικά να απελευθερωθούν από τα lockdown. «Η Αυστραλία μπορεί να ζήσει με αυτόν τον ιό», είπε στην Καμπέρα.

Η Αυστραλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα μολύνσεων που έχει αποκλείσει περισσότερο από το μισό του πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων. Το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, οι μεγαλύτερες πόλεις και η πρωτεύουσα Καμπέρα βρίσκονται σε αυστηρό περιορισμό εβδομάδων.

Παρά τις πρόσφατες εξάρσεις, κατάφερε να διατηρήσει τους αριθμούς του κορωνοϊού σχετικά χαμηλούς, με πάνω από 55.000 κρούσματα και 1.012 θανάτους.

Αρκετές μεγάλες οικονομίες της Ασίας-Ειρηνικού έχουν λιγότερους θανάτους από την COVID-19, με τη Νέα Ζηλανδία να καταγράφει μόλις 26.

Ενώ οι αυστραλιανές αρχές μπόρεσαν να αποτρέψουν παλιότερα κρούσματα μέσω καραντίνας, η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Delta ανάγκασε τις δύο μεγαλύτερες πολιτείες της χώρας να μπουν σε καραντίνα, αλλά και να σχεδιάσουν άνοιγμα της οικονομίας παρά την επιμονή των κρουσμάτων.

Ο αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Ιατρικής Ένωσης Κρις Μόι δήλωσε στο Reuters ότι η υψηλή μολυσματικότητα, η σύντομη επώαση και η ασυμπτωματική εξάπλωση της Delta σήμαιναν ότι «η παλιά μέθοδος δεν λειτουργεί».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιέζει τις πολιτείες να τηρήσουν ένα εθνικό σχέδιο επαναλειτουργίας μόλις τα ποσοστά εμβολιασμού φτάσουν στο 70% -80%, αν και ορισμένες πολιτείες χωρίς κρούσματα δήλωσαν ότι μπορεί να καθυστερήσουν λόγω των ταχέως αυξανόμενων κρουσμάτων στο Σίδνεϊ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή