Οι Νεοζηλανδοί την Τετάρτη επισκέφθηκαν τις παραλίες και έκαναν ουρές για φαγητό, καθώς τα σκληρά μέτρα lockdown που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα της πολύ μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού χαλάρωσαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μετά από σχεδόν 20 ημέρες πανεθνικού απαγορευτικού.
Περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη μεγαλύτερη πόλη Ώκλαντ εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυστηρό lokdown επιπέδου 4 για άλλες δύο εβδομάδες, αλλά οι περιορισμοί για την υπόλοιπη χώρα έχουν χαλαρώσει. Σέρφερ εθεάθησαν να πηγαίνουν μαζικά στις παραλίες, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, ενώ άλλες υπαίθριες εγκαταστάσεις αναψυχής, όπως γήπεδα γκολφ ήταν πάλι γεμάτες από κόσμο.
Οι άνθρωποι άρχισαν να κυκλοφορούν στους δρόμους από νωρίς το πρωί καθώς τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά αφού έκλεισαν για δύο εβδομάδες, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα ξανάρχισε και τα μεγάλα καταστήματα άνοιξαν για κλικ και συλλογή αγορών (click and collect).
Ωστόσο, τα σχολεία και τα γραφεία παρέμειναν κλειστά σε εθνικό επίπεδο και οι επιχειρήσεις μπορούν να παρέχουν μόνο ανέπαφες υπηρεσίες.
Εκτός από έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων τον Φεβρουάριο, η Νέα Ζηλανδία ήταν σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από τον κορωνοϊό έως ότου ένα ξέσπασμα με το υπερμεταδοτικό στέλεχος Δέλτα ώθησε την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να διατάξει προσωρινό πανεθνικό αποκλεισμό στις 17 Αυγούστου.
Η χώρα ανέφερε 75 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Τετάρτη, από 49 μια ημέρα νωρίτερα. Από αυτούς, 74 ήταν στο Ώκλαντ και ένας ήταν οικιακός στο Ουέλινγκτον. Τα συνολικά κρούσματα από την τρέχουσα επιδημία αυξήθηκαν σε 687, σχεδόν όλα στο Ώκλαντ.
«Η τελευταία ανατροπή σε αριθμούς δεν είναι απροσδόκητη», δήλωσε Γενική Διευθύντρια Υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τον ημερήσιο αριθμό κρισιμότητας.
Χάρη στη γρήγορη εφαρμογή της καραντίνας και στο κλείσιμο των συνόρων η κυρία Άρντερν πιστώθηκε τον έλεγχο της πανδημίας, που επιτρέπει στη χώρα να ζήσει σε μεγάλο βαθμό χωρίς περιορισμούς.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα ερωτήματα σχετικά με την καθυστερημένη εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς και το αυξανόμενο κόστος σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εργατικό δυναμικό μεταναστών.
Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τώρα, ο πιο αργός ρυθμός μεταξύ των πλουσίων χωρών της ομάδας του ΟΟΣΑ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters