Αρ. Πελώνη: Ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να ξεκινήσει άμεσα εφόσον δοθεί το «πράσινο φως»

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 12:51
UPD:13:24
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Άμεσα θα μπορούσε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή των ειδικών, όπως υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αναμένουμε επίσημη απόφαση από την επιτροπή, όπως κάνουμε πάντα», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. «Επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα», όπως είπε.  

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς και στην προσπάθεια «οικοδόμησης» του τείχους ανοσίας, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «πρέπει να πείσουμε όσους είναι δύσπιστοι ή διστάζουν να εμβολιαστούν. Εκεί στρέφεται ολη μας η προσπάθεια». «Δεν υπάρχει δικαιολογία», σημείωσε αναφέροντας ότι πλέον είναι προσβάσιμα τα εμβόλια σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό. 

«Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες», σημείωσε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση τονίζοντας επίσης οτι «ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα είναι το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα». Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως «είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε και σήμερα ακόμα να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευθούν μέσα από το εμβόλιο».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίφαση που συνιστά το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στους χώρους της ψυχαγωγίας δεν είναι υποχρεωτικό να είναι εμβολιασμένοι, η κ. Πελώνη επανέλαβε πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Όπως είπε, το πλαίσιο των κανόνων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, και προβλέπει τη λειτουργία της εστίασης και της διασκέδασης σε δύο ταχύτητες, αφορά κανόνες δημόσιες υγείας υπηρεσιών ψυχαγωγίας και άρα δεν είναι ουσιώδεις δραστηριότητες. «Ο πελάτης στους αμιγείς χώρους είναι πελάτης και ο εργαζόμενος δεν είναι εκεί για διασκέδαση. Για τον εργαζόμενο η εργασία του είναι ουσιώδης δραστηριότητα επιβίωσης», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να τηρούν τους κανόνες και να προφυλάξουν τους εργαζομένους τους. 

Σε άλλη ερώτηση, για την υποχερωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως η πρόταση αφορά κατηγορίες απολύτως αναγκαίες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο 1ο και το 2ο βήμα της κλιμακούμενης προσπάθειας και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Κληθείσα σχολιάσει τη σημερινή τοποθέτηση του  υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, 'Ακη Σκέρτσου,ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη», η κ. Πελώνη σημείωσε ότι το πλαίσιο για τους πολίτες που δεν είναι εμβολιασμένοι εχει ήδη φανεί από τη δέσμα μέτρων που ανακοινώθηκε για την εστίαση και τη διασκέδαση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να τηρούν τα ίδια περιοριστικά μέτρα που υφίστανται και τώρα. «Εκ των πραγμάτων όποιος είναι εμβολιασμένος με βάση αυτό το πλαίσιο, και αυτό είναι και ένα μέτρο προς την ενθάρρυνση, θα έχει περισσότερες ελευθερίες στην κοινωνική του ζωή», είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν ο στόχος της κυβέρνησης είναι όλες οι επιχειρήσεις να επιλέξουν το μοντέλο της αμιγούς επιχείρησης, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει την επιλογή στην επιχείρηση. Ωστόσο, όπως είπε, «είναι σαφές από όλα τα στοιχεία που προκύπτουν, τα επιδημιολογικά και τα επιστημονικά, είναι ότι από τους εμβολιασμένους πολίτες δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή