«Αντί η κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων στον εμβολιασμό, συζητά για προνόμια», τόνισε σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “RealFM 107.1” της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «Αυτή τη στιγμή οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα είναι κάτω από 40%. Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε οικοδομήσει το τείχος συλλογικής ανοσίας με 70% εμβολιασμένους. Όταν λοιπόν έχει πέσει 30% έξω από το στόχο που είχε θέσει, ευθύνεται έστω και ένας κυβερνητικός παράγοντας; «Ή πάλι θα τα ρίξουμε όλα στην ατομική ευθύνη των πολιτών;».
«Το να συζητάμε, επομένως, τώρα για προνόμια στους εμβολιασμένους, όταν το ποσοστό τους είναι κάτω του 40%, είναι εντελώς ανορθολογικό. Όποιος μπαίνει στα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνει πόσο αστεία είναι η συζήτηση για διαχωρισμούς σε εμβολιασμένους και μη», υπογράμμισε.
«Είναι όμως πραγματικά ακατανόητο το πώς η κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορούν να “τρέξουν” γρήγορα οι εμβολιασμοί χωρίς να ενισχύσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, έχοντας μειώσει κατά 600 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό για την υγεία για το 2021, έχοντας 1680 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στα νοσοκομεία –σε χρονιά πανδημίας- και ενώ από την αρχή του χρόνου έχει αφήσει άλυτο το ζήτημα του πώς θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι με προβλήματα μετακίνησης», πρόσθεσε.
Τόνισε δε ότι «η ΝΔ όφειλε να προχωρήσει σε μέτρα ουσιαστικής οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται». «Πρώτα και κύρια, να προχωρήσει στη ρύθμιση και διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία», επισήμανε, εξηγώντας ότι «αυτό είναι εκτός από κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό, γιατί από μια επιχείρηση που θα αποφύγει τη χρεωκοπία, και το δημόσιο ταμείο θα βγει κερδισμένο εισπράττοντας χρήματα αλλά –φυσικά- και οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους».
Ακόμα, ο Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε το κάλεσμα «στους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν παρά την υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία τώρα τους δίνει δωροκάρτες, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε λίγους μήνες πριν στη Βουλή ότι η διασκέδαση των νέων ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού, ενώ περνά νόμους που στερούν από 25.000 μαθητές την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, στέλνοντάς τους ως πελάτες στα ιδιωτικά κολλέγια, το δίπλωμα των οποίων έχει φροντίσει να ισοτιμήσει με αυτό του πανεπιστημίου».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία και την επερχόμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αντί να συμβαδίσει με τις ανάγκες της εποχής και τη διεθνή τάση, επιστρέφει σε πολιτικές λιτότητας». «Αυτό είναι ξεκάθαρο με όλες τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της, με τον πτωχευτικό νόμο που για πρώτη φορά καταργεί οποιαδήποτε προστασία στην πρώτη κατοικία, το νόμο για τα εργασιακά που φέρνει τα απλήρωτα 10ωρα και κάνει καθεστώς τις ατομικές συμβάσεις και τώρα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για το ασφαλιστικό, με το οποίο τζογάρει τις εισφορές και τις συντάξεις και δημιουργεί κόστος για ολόκληρη την κοινωνία», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Μάλιστα, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση παραδέχεται ουσιαστικά τον κίνδυνο να χαθούν συντάξεις και εισφορές, για αυτό προστατεύει από διώξεις τα μέλη του ΔΣ του νέου ταμείου, θεσπίζοντας για αυτά το ακαταδίωκτο στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει».
Αναφερθείς, τέλος, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «όταν το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού –για πρώτη φορά μετά το 2010- κατά 11% και στην κατάργηση του υποκατώτατου, η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, η κατανάλωση αυξήθηκε και η οικονομία γενικά βγήκε ωφελημένη».