Δωρεά 1 δισ. εμβολίων από τους G7 σε όλον τον κόσμο για το 2022

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 12:20
UPD:16:44
REUTERS/DANIEL BECERRIL
A- A A+

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή και διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η προτεραιότητα ήταν να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση για εμβόλια, και εδώ η ΕΕ έχει αναλάβει την ηγεσία. Εταίροι έχουν ενωθεί τώρα μαζί μας για να επιταχύνουμε την παραγωγή και διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μισέλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Twitter.

Η G7 ανέφερε στο προσχέδιο ότι οι δωρεές εμβολίων βασίζονται σε εξαγωγές από εγχώρια παραγωγή με τουλάχιστον 700 εκατ. δόσεις να έχουν ήδη εξαχθεί ή να πρόκειται να εξαχθούν φέτος, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% έχει διατεθεί σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ομάδα των 7.

Η Ομάδα πρόσθεσε ότι έχει «δέσμευση να συνεχίσει τις εξαγωγές σε σημαντικές ποσότητες. Και την προώθηση της εθελοντικής αδειοδότησης και της παγκόσμιας παραγωγής για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς».

Ο μηχανισμός COVAX, που έχει τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της συμμαχίας για τα εμβόλια GAVI, έχει στόχο να διασφαλίσει 2 δισεκ. δόσεις εμβολίων για χώρες χαμηλότερου εισοδήματος έως τα τέλη του 2021. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή