Κόσμος
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 12:20

Δωρεά 1 δισ. εμβολίων από τους G7 σε όλον τον κόσμο για το 2022

Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα προσφέρουν 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 την επόμενη χρονιά και θα εργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουν τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το σχεδόν οριστικό προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή και διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η προτεραιότητα ήταν να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση για εμβόλια, και εδώ η ΕΕ έχει αναλάβει την ηγεσία. Εταίροι έχουν ενωθεί τώρα μαζί μας για να επιταχύνουμε την παραγωγή και διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μισέλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Twitter.

Η G7 ανέφερε στο προσχέδιο ότι οι δωρεές εμβολίων βασίζονται σε εξαγωγές από εγχώρια παραγωγή με τουλάχιστον 700 εκατ. δόσεις να έχουν ήδη εξαχθεί ή να πρόκειται να εξαχθούν φέτος, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% έχει διατεθεί σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ομάδα των 7.

Η Ομάδα πρόσθεσε ότι έχει «δέσμευση να συνεχίσει τις εξαγωγές σε σημαντικές ποσότητες. Και την προώθηση της εθελοντικής αδειοδότησης και της παγκόσμιας παραγωγής για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς».

Ο μηχανισμός COVAX, που έχει τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της συμμαχίας για τα εμβόλια GAVI, έχει στόχο να διασφαλίσει 2 δισεκ. δόσεις εμβολίων για χώρες χαμηλότερου εισοδήματος έως τα τέλη του 2021. 

Πηγή: ΑΜΠΕ