AstraZeneca: Περιπλέκοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης

Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 14:54
UPD:14:57
REUTERS/MARKO DJURICA
A- A A+

Η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο είναι από τις τελευταίες χώρες που προχώρησαν στην προσαρμογή της εμβολιαστικής τους πολιτικής  αλλάζοντας τη σύσταση για τη χορήγηση  του εμβολίου της AstraZeneca σε ηλικιωμένες ομάδες την ώρα που η ΕΕ αγωνίζεται να καταλήξει σε κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης διστακτικότητας του κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των υπουργών υγείας της ΕΕ για να καταλήξουν σε κοινές κατευθυντήριες γραμμές δεν κατάληξε κάπου χθες, παρά μόνο στην ανανέωση των συζητήσεων.

Η χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει αλλαγή στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα, ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Astrazeneca σήμερα ή το αργότερο αύριο.

«Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί», εξήγησε σήμερα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι δημιουργεί σύγχυση το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση του εμβολίου, αφήνοντας την εφαρμογή στα κράτη μέλη. Επομένως κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες  και δίνει άλλη ερμηνεία.

Ο EMA διαπίστωσε την Τετάρτη πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, αν και όπως είπε, τα οφέλη του υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του και δεν ανακοίνωσε κανέναν περιορισμό.

Στη Βρετανία, η μεικτή επιτροπή της κυβέρνησης για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό (JCVI) δήλωσε ότι υγιείς άνθρωποι ηλικίας 18 έως 24 ετών που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο Covid θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται με εναλλακτικό εμβόλιο εάν υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή τους.

 Οι υπουργοί Υγείας του Βελγίου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο συμφώνησαν στη συνέχεια να περιορίσουν τη χορήγηση του εμβολίου στα άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα, ενώ ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ρομπέρτο ​​Σπεράντσα, δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι το εμβόλιο πρέπει να προσφέρεται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο Φράνκο Λοκατέλι, επικεφαλής του συμβουλίου υγείας της χώρας, δήλωσε ότι άτομα που είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της  AstraZeneca θα μπορούσαν να προχωρήσουν με τη δεύτερη δόση. Παράλληλα αξιωματούχοι τόνισαν ότι ενώ το εμβόλιο δεν συνιστάται για άτομα κάτω των 60 ετών, δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο.

Αφού συναντήθηκε με τους αρχηγούς υγείας της Ισπανίας, η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, η Καρολίνα Νταρίας, ανακοίνωσε επίσης αργά την Τετάρτη ότι η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca θα ανασταλεί προσωρινά σε εθνικό επίπεδο για τα άτομα κάτω των 60 ετών.

Οι αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας πραγματοποίησαν από 2,1 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αφορούσαν όμως εμβολιασμούς για την χορήγηση της πρώτης δόσης. Οι αρχές πρέπει τώρα να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση.

Οι χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς περιλαμβάνουν τη Γερμανία, η οποία περιορίζει τη χρήση της σε ομάδες ηλικίας κάτω των 60 ετών και συστήνει στα άτομα κάτω των 60 ετών που είχαν κάνει μια πρώτη δόση να λάβουν τη δεύτερη από άλλο εμβόλιο.

Ωστόσο, οι χώρες ορίζουν εντελώς διαφορετικό εύρος ορίων ηλικίας για τη χορήγηση του εμβολίου, με τη Γαλλία να περιορίζει τη χρήση της σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, την  Ολλανδία να το περιορίζει σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, τη Φινλανδία και τη Σουηδία σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι υπουργοί υγείας της ΕΕ, όπως προαναφέρθηκε, απέτυχαν να συμφωνήσουν στην  έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτη σε μια ενιαία προσέγγιση παρά την έκκληση της Πορτογαλίας, που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Οι χώρες που έχουν επιβάλει ηλικιακούς περιορισμούς για την χορήγηση του εμβολίου της  AstraZeneca καλούνται τώρα να λύσουν το αίνιγμα του τι πρέπει να κάνουν για τους νεότερους που είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι διαφορετικά εμβόλια θα μπορούσαν να συνδυαστούν για την καταπολέμηση του ιού, επειδή όλα στοχεύουν στην ίδια εξωτερική πρωτεΐνη του ιού. Η Γερμανία το συστήνει ήδη. Άλλες χώρες περιμένουν τα αποτελέσματα μιας βρετανικής μελέτης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο για να διερευνήσουν την ανάμειξη των δόσεων διαφορετικών εμβολίων, των Pfizer και της AstraZeneca.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το κορυφαίο συμβουλευτικό συμβούλιο της Γαλλίας εξετάζει τη χρήση εμβολίων mRNA, όπως αυτά που παράγονται από τις  Pfizer / BioNTech και τη Moderna ως δεύτερη δόση, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημη απόφαση.

Το εμβόλιο της AstraZeneca τροφοδοτεί συνεχώς την ανησυχία σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο έως τη Σεούλ, και σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τις εκστρατείες εμβολιασμού, σχολιάζει το Bloomberg.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια θα μπορούσαν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, παρόλο που οι ρυθμιστικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

Πολλές περιοχές στρέφουν την προσοχή τους σε εμβόλια όπως της Johnson & Johnson ή εκείνα που παρασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία, αλλά εξακολουθούν να είναι σε δύσκολη θέση με τη ζήτηση για τις δόσεις να ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή