Γαλλία: Αντιμέτωπη ξανά με τον εφιάλτη της «διαλογής» ασθενών με Covid-19 για τις ΜΕΘ

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 21:50
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL
A- A A+

Νέο θλιβερό ρεκόρ καταγράφει η Γαλλία όσον αφορά στον αριθμό των ασθενών με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς ξεπέρασε εκείνον που είχε καταγραφεί το περασμένο φθινόπωρο σε όλη τη χώρα κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Έχοντας πλέον 4.974 ασθενείς με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας, και με το 90% των κλινών ήδη κατειλημμένο, η χώρα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα της «διαλογής» στα νοσοκομεία και της ενίσχυσης των περιοριστικών μέτρων.

Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών, υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους γιατρούς οι οποίοι ζητούν τη λήψη περισσότερων μέτρων. Την Δευτέρα το απόγευμα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άλλοι 102 άνθρωποι εισήχθησαν στις ΜΕΘ, σε όλη τη χώρα. Συνολικά νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας 4.974 άνθρωποι, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το απόλυτο ρεκόρ των 4.919 που είχε καταγραφεί στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, το φθινόπωρο.

Αν ληφθούν υπόψη και οι ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα, είναι κατειλημμένες σήμερα το 90% των κλινών στις ΜΕΘ. Και το γεγονός ότι καθημερινά καταγράφονταν την περασμένη εβδομάδα 40-50.000 νέα κρούσματα δείχνει ότι δεν θα υπάρξει γρήγορα μια μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 στα νοσοκομεία ή σε οίκους ευγηρίας, παρά την εκστρατεία εμβολιασμού (7,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση, 2,6 εκατομμύρια έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου).

Σε δύο ξεχωριστά άρθρα τους σε γαλλικές εφημερίδες, οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα να αναγκαστούν να κάνουν «διαλογή ασθενών». «Επιβάλλοντας στους υγειονομικούς να αποφασίζουν ποιος ασθενής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, χωρίς να το δηλώνει ξεκάθαρα, η κυβέρνηση αποποιείται υποκριτικά τις ευθύνες της», αναφέρει το ένα από αυτά τα άρθρα.

Lock down - Aπαγόρευση κυκλοφορίας 

Από τα 101 διαμερίσματα της χώρας, τα 57 έχουν πλέον τεθεί σε «μέγιστο συναγερμό», ενώ πριν από πέντε ημέρες ήταν 42 και στις 10 Μαρτίου μόνο τα 23. Τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γήπεδα και οι πολιτιστικοί χώροι (θέατρα, μουσεία, κινηματογράφοι) δεν έχουν λειτουργήσει από το φθινόπωρο, όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σε όλη τη Γαλλία ισχύει επίσης η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Σε πολλά διαμερίσματα (και στο Παρίσι) επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε ακτίνα μόνο 10 χιλιομέτρων γύρω από την κατοικία ενώ πολλά καταστήματα που κρίνονται «μη αναγκαία», έχουν κλείσει. Σε αντίθεση πάντως με πολλές άλλες χώρες, η Γαλλία δεν έκλεισε τα σχολεία της. Ωστόσο, στο εξής με τον εντοπισμό ενός κρούσματος σε τάξη το σχολείο θα κλείνει, στις περιφέρειες εκείνες όπου ισχύουν τα πιο αυστηρά μέτρα.

Από την αρχή της πανδημίας, πριν από έναν και πλέον χρόνο, περισσότεροι από 94.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γαλλία λόγω της Covid-19.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή