Κλ. Μπον: Εάν χρειαστεί η ΕΕ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 10:23
UPD:12:04
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL
A- A A+

Η Ευρώπη δεν αποκλείει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη για να αναγκάσει την AstraZeneca να σεβαστεί τη σύμβασή της. Η απειλή «κρέμεται» πάνω από το αγγλο-σουηδικό εργαστήριο, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε περαιτέρω καθυστέρηση στην παράδοση του εμβολίου του.

«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με όλα τα δυνατά μέσα, δικαστικά ως έσχατη λύση, γιατί πρέπει να τηρούνται τα συμβόλαια», προειδοποίησε ο Κλεμάν Μπον, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, στο μικρόφωνο του Radio Classique την Τρίτη.

Το Σάββατο 13 Μαρτίου, η AstraZeneca άφησε να γίνει γνωστό ότι «με λύπη της ανακοίνωσε τη μείωση των παραδόσεων εμβολίων κατά του Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το εργαστήριο εξήγησε ότι θα μπορούσε να προσφέρει μόνο 70 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, από τα 180 εκατομμύρια που αναμενόταν.

Ο κ. Μπον προειδοποίησε: «Η Ευρώπη δεν είναι απλώς ευαγές ίδρυμα που στέλνει χρήματα και δεν αναμένει τίποτα σε αντάλλαγμα».

«Η αναστολή των εμβολιασμών αναμένεται να είναι προσωρινή»

Ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Γαλλία Αλέν Φισέρ δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά πως η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 θα είναι προσωρινή.

Ο Φισέρ επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του παραμένει μικρός.

«Ο τελικός παράγοντας στην ανάλυση είναι η σχέση ωφέλειας- κινδύνου», εξήγησε. «Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν», τόνισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ένα κακής ποιότητας εμβόλιο.

Παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ- Ρυνασέρ σχολίασε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι το Παρίσι έλαβε την απόφαση για την προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εν λόγω εμβολίου σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή