Εντατικές διαβουλεύσεις χωρίς ουσιαστική πρόοδο

Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2007 14:26
UPD:15:53

A- A A+

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι εντατικές διαβουλεύσεις κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ να προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συγκατάθσεη της Βρετανίας και της Πολωνίας επί της νέας ευρωπαϊκής συνθήκης που θα αντικαταστήσει το Ευρωσύνταγμα.

Όπως και κατά τις χθεσινές πρώτες συνομιλίες, ούτε σήμερα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για το νέο κείμενο. Έπειτα από μια συνάντηση του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι με τη γερμανίδα καγκελάριο (από τη σειρά επαφών που θα έχουν οι δύο ηγέτες) πολωνοί διπλωμάτες δήλωσαν πως δεν βρίσκονται πιο κοντά απ' ό,τι ήταν χθες σε μια συμφωνία σχετικά με το σύστημα ψηφοφορίας με ενισχυμένη πλειοψηφία, που απειλεί να μπλοκάρει τη συμφωνία για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη.

Σύμφωνα με την πολωνική αντιπροσωπεία, μία νέα συνάντηση Κατσίνσκι-Μέρκελ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από γεύμα των ηγετών γύρω στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Η Πολωνία επιθυμεί την τροποποίηση του συστήματος της ψηφοφορίας όταν απαιτείται ειδική πλειοψηφία, για να ενισχύσει τη δική της θέση και να αποδυναμώσει τη θέση της Γερμανίας. Όπως είπε, η γερμανίδα καγκελάριος, οι αντιπροσωπείες «εργάζονται εντατικά», αλλά «το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί».

Οι Πολωνοί ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση του συστήματος της ψηφοφορίας που προβλέπεται από το σχέδιο της νέας συνθήκης κατά τη διάρκεια διακυβερνητικής διάσκεψης που θα επιφορτισθεί μέχρι το τέλος του 2007 με την οριστικοποίηση του κειμένου της ευρωπαϊκής συνθήκης. Η Βαρσοβία θεωρεί ότι το σύστημα, βάσει του οποίου μία απόφαση λαμβάνεται εάν εγκριθεί από το 55% των κρατών μελών και το 65% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ευνοεί τη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πολωνό πρόεδρο και τον λιθουανό ομόλογό του Βάλντας Αντάμκους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρότεινε συμβιβαστική λύση που στηρίζεται στον λεγόμενο «συμβιβασμό των Ιωαννίνων» και προβλέπει ότι μια ομάδα κρατών που δεν μπορεί να μπλοκάρει τη λήψη μιας απόφασης, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευσή της.

Σύμφωνα με πολωνικές πηγές, η Βαρσοβία παρουσίασε ορισμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και η φόρμουλα της «τετραγωνικής ρίζας» του αριθμού των κατοίκων κάθε χώρας. Στις πολωνικές προτάσεις λαμβάνεται υπ΄όψιν και ο «συμβιβασμός των Ιωαννίνων», ενώ συνοδεύονται από μία σειρά συμπληρωματικών ρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση των εγγυήσεων, η θέσπιση προθεσμιών εφαρμογής, ακόμη και η παράταση της ισχύος της συνθήκης της Νίκαιας μέχρι το 2020.

Η πολωνική διπλωματία ανακοίνωσε πως η Πολωνία δεν βιάζεται να φθάσει σε μια συμφωνία επί του ζητήματος και πως δεδομένου του «αυξανόμενου ενδιαφέροντος» άλλων χωρών μελών για τη θέση της, είναι ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής να ολοκληρωθεί σήμερα χωρίς συμβιβασμό και «να ξαναμιλήσουμε γι' αυτό σε έξι μήνες», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Το άλλο πρόσκομμα προέρχεται από τους Βρετανούς. Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζητεί συγκεκριμένα ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων να μην έχει αναγκαστική ισχύ για τη χώρα του και οι εξουσίες των μελλοντικού επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να είναι περιορισμένες.

Ωστόσο ο αυστριακός καγκελάριος Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο Τόνι Μπλερ δεν θέλει να φύγει από την τελευταία του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αφήνοντας πίσω του μια αντι-ευρωπαϊκή οσμή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή