Στο Βερολίνο, το κέντρο εμβολιασμού «Tegel», το οποίο χορηγεί μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρει ότι μόνο 200 πολίτες προσέρχονται καθημερινά στο ραντεβού τους, ενώ σε ημερήσια βάση είναι προγραμματισμένα 3.800,σύμφωνα με τους Times.
Στην Γαλλία, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα αρνούνται επίσης να κάνουν το εμβόλιο.
Μόνο 150.000 από το 1,5 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου είχαν χρησιμοποιηθεί στη Γερμανία την Παρασκευή, με πολλούς να ακυρώνουν τα ραντεβού όταν μαθαίνουν ότι θα λάβουν το εμβόλιο της Οξφόρδης, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail
Πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους και ο Γάλλος προέδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν εκφράσει φόβους ότι το εμβόλιο είναι «σχεδόν αναποτελεσματικό» σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Και η κυβέρνηση της Γερμανίας από την πλευρά της, αποφάσισε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί σε αυτές τις ηλικίες παρότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο για όλους τους ενήλικες.Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί μόνο σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άτομα κάτω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα.
Οι πολιτικοί ανέκρουσαν πρύμναν μετά την ομαδική άρνηση των πολιτών να λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, Υπάρχουν τώρα αυξανόμενες εκκλήσεις να χορηγηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης σε όποιον το θέλει, ώστε τα φιαλίδια να μην σπαταλούνται.
Ο Karl Lauterbach, επιδημιολόγος και βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, δήλωσε: «Οι θάλαμοι εμβολιασμού είναι έτοιμοι, το εμβόλιο είναι εκεί, αλλά παραμένει αχρησιμοποίητο. Αυτή είναι παράλογη και αφόρητη κατάσταση ».
Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Michael Muller, απείλησε όσους δεν δέχονται το εμβόλιο να τους... στείλει τελευταίους στην σειρά.
«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εμβολιάσει μόλις το 6% του πληθυσμού τους, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη χορηγήσει την πρώτη δόση τουλάχιστον στο 26% του πληθυσμού του», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.
Πάντως και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Νορβηγίας αλλά και η Ελλάδα, έχουν αποφασίσει να μην εμβολιάσουν τους άνω των 65 με το εμβόλιο της Astrazeneca.