Ο διεθνώς γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας Στέφανο Μποέρι σχεδίασε προκάτ περίπτερα από ξύλο και ύφασμα, τα οποία, σε πλατείες σε όλη την Ιταλία, από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, θα φιλοξενήσουν τους σταθμούς για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Τους επόμενους μήνες, θα τοποθετηθούν περίπου 1.500 τέτοιες δομές, υπό την εποπτεία του ειδικού επιτρόπου για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στη χώρα, Ντομένικο Αρκούρι. Την οροφή και εξωτερικά τοιχώματα της δομής θα κοσμεί μια μεγάλη ροζ πρίμουλα, επιτρέποντας στις ιστορικές πλατείες της Ιταλίας «να ανθίσουν, οπτικά» για μία ακόμη φορά. «Θελήσαμε, με την εικόνα ενός ανοιξιάτικου λουλουδιού, να δημιουργήσουμε ένα αρχιτεκτόνημα που θα μεταφέρει ένα σύμβολο γαλήνης και αναζωογόνησης» εξήγησε ο Μποέρι.
Για να διευκολύνει την ταχεία ροή όσων πρόκειται να εμβολιαστούν, ο αρχιτέκτονας σχεδίασε την κυκλική βάση και σκελετό να είναι προκάτ, από ξύλο. Ο σκελετός «ντύνεται» με αδιάβροχο ύφασμα, πλήρως ανακυκλώσιμο, σύμφωνα με τον Ιταλό αρχιτέκτονα. Στο εσωτερικό της δομής, οι χώροι ορίζονται από ένα ευέλικτο σύστημα υφασμάτινων «τοίχων» -προκάτ και αυτοί, και σχεδιασμένοι κατά τρόπο που εξασφαλίζει διαφάνεια αλλά και απορρόφηση ήχων.
«Η Πολυτεχνική Σχολή του Μιλάνου θα αρχίσει να δουλεύει σε πρωτότυπο της δομής για να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία προκάτ, έτσι ώστε τα περίπτερα να τοποθετηθούν γρήγορα και εύκολα σε όλη την Ιταλία» πληροφόρησε ο Μποέρι. «Ο βασικός λόγος είναι να αυξήσουμε τη χωρητικότητα, να επιταχύνουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού και να φτάσουμε σε όλον τον πληθυσμό της Ιταλίας. Βεβαίως, η παρουσία ενός προσωρινού περίπτερου σε δημόσιους χώρους μπορεί να συντελέσει στη διάδοση του μηνύματος: “ας εμβολιαστούμε”» υπογράμμισε.
Και συνέχισε, τονίζοντας: «Στην Ιταλία, η δημόσια ζωή είναι στις πλατείες μας. Πρέπει να εξασφαλίσουμε το ότι αυτά τα περίπτερα θα είναι προσβάσιμα, άνετα και μέρη που τα μέλη της κάθε κοινότητας θα θεωρήσουν ότι, για ένα διάστημα, είναι κομμάτι της ζωής μας για να κατανικήσουμε την COVID-19».