Μέτρα για την αναβάθμιση Πολιτικής Προστασίας και ΕΥΠ

Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007 15:51
UPD:16:02
A- A A+

ΘΕΜΑΤΑ πολιτικής προστασίας και αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας της βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, η Πολιτική Προστασία αναβαθμίζεται με στόχο την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι ήδη υπάρχει ρύθμιση στο άρθρο 18 του σχεδίου νόμου που συζητείται στη Βουλή, μέσα από την οποία ξεκαθαρίζονται ζητήματα συναρμοδιοτήτων, ύστερα από την ενοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και έτσι και τα Σώματα Ασφαλείας και οι Οργανισμοί Τ.Α., καθώς και όλες οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες, θα λειτουργούν περισσότερο συντονισμένα και περισσότερο αποτελεσματικά.

Επίσης ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με κρίσιμες αποφάσεις, όπως εκείνες που αφορούν την εκκένωση περιοχών όταν υπάρχουν κρίσεις, πρόσθεσε. Εκεί αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μια αυτονόητη αρμοδιότητα, στην οποία θα συμπαρίστανται και τα Σώματα Ασφαλείας, τόνισε.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ρυθμίζεται το θέμα του μητρώου των εθελοντικών οργανώσεων ώστε να μπορούν να ενισχυθούν και οικονομικά και από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής για να μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι θα αναβαθμιστεί και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, ώστε να δίνονται πληροφορίες και σε όσους καλούν από το εξωτερικό για το τι συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα.

Tι αλλάζει στην ΕΥΠ

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης την κατάθεση σχεδίου νόμου για την ΕΥΠ, ενδεχομένως και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων. Όπως είπε ο υπουργός, το σχέδιο νόμου αφορά τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας, η οποία όπως υπογράμμισε, «θα πρέπει να είναι οργανωμένη πάνω στα θέματα που αφορούν την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Εισαγγελικός λειτουργός

Στο πλαίσιο της ΕΥΠ, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, θεσμοθετείται ο ρόλος του εισαγγελικού λειτουργού. Με αυτό τρόπο, ανέφερε ο υπουργός, κάθε απόφαση που σχετίζεται με άρση απορρήτου και συναφή θέματα, θα γίνεται σε συνεννόηση με τον εισαγγελικό λειτουργό, ενώ η παρέμβαση των πολιτικών προσώπων που δεν έχουν δικαστική ιδιότητα, εκμηδενίζεται.

Συντονιστικό συμβούλιο διαχείρισης πληροφοριών

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ΕΥΠ, δημιουργείται συντονιστικό συμβούλιο διαχείρισης πληροφοριών σε διϋπουργικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να αξιολογούνται οι πληροφορίες εκείνες που έχουν εθνική σημασία, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα για τις ατομικές ελευθερίες.

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος γνωστοποιείται ότι πιστοποιείται η ΕΥΠ έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως η υπηρεσία εκείνη που έχει την ευθύνη της φύλαξης των πληροφοριών και την ευθύνη της προστασίας από το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα γίνεται οργανωμένος και σε βάθος κοινοβουλευτικός έλεγχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σημειώνοντας ότι όταν θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, η κυβέρνηση θα ζητήσει την προώθηση της εν λόγω ρύθμισης. «Είναι ανάγκη η υπηρεσία αυτή να έχει αυτόν τον έλεγχο και γι'αυτό θα ζητήσουμε από τη Βουλή μέσω του κανονισμού να οργανωθεί και η διαδικασία, αλλά και το όργανο εκείνο, που μέσα στη Βουλή, θα είναι αρμόδιο για να κάνει αυτόν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή