Τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, όπως προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έθεσαν σε εφαρμογή Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από την Τεχεράνη.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters, στόχος της κίνησης αυτής δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης. Σκοπός, υποστηρίζουν, είναι η διάσωση της συμφωνίας μέσω του διαλόγου με το Ιράν, προκειμένου να ανατρέψει τις αποφάσεις που έχει λάβει μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις.
«Με τον τρόπο αυτόν, οι τρεις χώρες μας απέχουν από την πολιτική που έχει ως στόχο την άσκηση ακραίας πίεσης κατά του Ιράν», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, που αφήνει με τον τρόπο αυτόν να εννοηθεί ότι οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στην αμερικανική πολιτική των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
«Η διαφύλαξη της JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) είναι σήμερα σημαντικότερη από ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών απαιτεί εντατικές και καλή τη πίστει προσπάθειες εκ μέρους όλων. Ως συντονιστής, αναμένω από όλους τους συμβαλλόμενους στην JCPOA να προσεγγίσουν την διαδικασία αυτή σε αυτό το πνεύμα», πρόσθεσε.
Μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλείμανλι, το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία του 2015 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της», όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός από την πλευρά του κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστήσει τη συμφωνία του 2015 με μία νέα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Εάν πρόκειται να την ξεφορτωθούμε, ας την αντικαταστήσουμε με μία νέα, ας την αντικαταστήσουμε με τη συμφωνία του Τραμπ. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα εμπρός», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο BBC.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters