G7... σε κρίση

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 17:12
UPD:17:14
REUTERS/REGIS DUVIGNAU
A- A A+

Με την υπόσχεση να προσπαθήσουν να λύσουν τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τον αναπτυγμένο - και μη - κόσμο, προσήλθαν στη σύνοδο των G7 στη Γαλλία, οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Οι εργασίες της συνόδου λαμβάνουν χώρα εν μέσω οξύτατων διαφορών, αντιθέσεων και αντεγκλήσεων για τον τρόπο επίλυσης των σημαντικότερων παγκόσμιων προβλημάτων.

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης της συνόδου, θέλοντας να θέσει τη δική του ατζέντα, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, ακόμη και σ’ αυτά τα βασικά ζητήματα, φαίνεται ότι το κοινό έδαφος λάμπει δια της απουσίας του.

«Είναι μία ακόμη σύνοδος, στην οποία θα δοκιμαστεί η ενότητα και η αλληλεγγύη του ελεύθερου κόσμου» δήλωσε, προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τα προβλήματα και οι διαφωνίες μεταξύ των ηγετών, είναι γνωστά: Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, ένταση μεταξυ ΗΠΑ και Ιράν, κλιματική αλλαγή, ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία.

Φυσικά, από τις εργασίες της συνόδου δεν θα λείψουν και οι συζητήσεις για το Brexit, με τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει «πρεμιέρα» ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μεταξύ, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτζ, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν στους ηγέτες των G7 ότι είναι... «ανεπιθύμητοι».

«Πιο πολλά χρήματα για τους πλούσιους, λιγότερα χρήματα για τους φτωχούς. Βλέπουμε τον Αμαζόνιο να καίγεται και την Αρκτική να λιώνει» δηλώνει στο Reuters μέλος των «Κίτρινων Γιλέκων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ασφάλεια της συνόδου των G7, όπου συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, έχουν επιστρατευτεί πάνω από 13.000 αστυνομικοί.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή