Blame game... Τουσκ - Τζονσον για το Brexit

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 16:52
UPD:16:53
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

Σ’ ένα «blame game» επιδόθηκαν το Σάββατο ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή την ευθύνη για την απειλή ενός άτακτου και σκληρού Brexit.

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την αυριανή (σ.σ. Κυριακή) συνάντηση των δύο αξιωματούχων, στο περιθώριο της συνόδου των G7, η οποία λαμβάνει χώρα στη Γαλλία.

«Αύριο συναντιέμαι με τον Τζόνσον. Ελπίζω ότι δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως ο “Mr No Deal”» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ακούσει μία λειτουργική και ρεαλιστική ιδέα, η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή απ’ όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιρλανδίας, όταν και εφόσον η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να την καταθέσει στο τραπέζι».

Δεν άργησε όμως, να έρθει η απάντηση από την πλευρά του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των G7.

«Θα έλεγα στους φίλους μας στην Ευρώπη ότι αν δεν θέλουν ένα no deal Brexit, τότε να αποσύρουν το backstop από τη συμφωνία» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και συμπλήρωσε: «Εάν ο Ντόναλντ Τουσκ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο “Mr No Deal”, τότε ελπίζω ότι θα λάβει υπόψη αυτό το σημείο (σ.σ. backstop)».

Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι επιζητάει ουσιώδεις αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλιώς θα εξέλθει της ευρωπαϊκής οικογένειας χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις, στηρίζοντας τον «πυρήνα» της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Βρυξελλών και Τερέζας Μέι.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η ρύθμιση του backstop, η οποία προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας (σ.σ. τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) στην Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. - και ειδικότερα, μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τη χρονική περίοδο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, (σ.σ. περίπου σε 2 χρόνια από σήμερα) σε περίπτωση κατάρρευσης των διμερών διαπραγματεύσεων για τη Μελλοντική Σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.

Ο Τζόνσον έχει χαρακτηρίσει το backstop ως «αντιδημοκρατικό», δηλώνοντας ότι «δεν συμβαδίζει με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου ως ενιαίου κράτος».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή