Ιράν: «Παιδιαρίσματα και φόβος» των ΗΠΑ οι κυρώσεις εις βάρος του Ζαρίφ

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 13:33
UPD:13:36
EPA/YURI KOCHETKOV
A- A A+

«Παιδιαρίσματα και φόβος» εκ μέρους των ΗΠΑ συνιστούν οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εις βάρος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε σήμερα ο Ιράνος πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Τεχεράνης.

Οι κυρώσεις προβλέπουν το πάγωμα όλων των περιουσιακών πόρων του Ζαρίφ στις ΗΠΑ και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών μαζί του, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. Η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει επίσης να περιορίσει και να προβάλει προσκόμματα στα ταξίδια του Ζαρίφ στο εξωτερικό, αλλά δεν θα τον εμποδίσει να συμμετέχει στις εργασίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Ο Ζαρίφ είναι το πρόσωπο του καθεστώτος, διασπείρει στο εξωτερικό την προπαγάνδα και διεξάγει εκστρατείες παραπληροφόρησης υπέρ του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, του προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων της και των τρομοκρατικών της δικτύων» δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στους δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος.

«Του επετράπη να παριστάνει τον λογικό, ειλικρινή και αξιόπιστο εκπρόσωπο του Ιράν» για υπερβολικά πολύ καιρό και, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε ότι φτάνει πια», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

EURONEWS

«Φοβούνται τις συνεντεύξεις που έδωσε ο υπουργός μας των Εξωτερικών», σχολίασε από την πλευρά του ο Ρουχανί, αναφερόμενος σε μια σειρά συνεντεύξεων που έδωσε ο Ζαρίφ στον διεθνή Τύπο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Είναι απολύτως σαφές πως τα θεμέλια του Λευκού Οίκου σείστηκαν από τα λόγια και τη λογική ενός ενημερωμένου και αφοσιωμένου διπλωμάτη. Οι εχθροί μας είναι τόσο ανίσχυροι που έχασαν την ικανότητα να δρουν και να σκέπτονται με συνετό τρόπο», πρόσθεσε.

Με αρκετή δόση ειρωνίας, ο ίδιος ο Ζαρίφ δήλωσε πως οι κυρώσεις αυτές δεν θα έχουν «καμία επίπτωση» στον ίδιο ή στην οικογένειά του. «Δεν έχω καμία ιδιοκτησία ή περιουσιακό στοιχείο εκτός Ιράν», έγραψε στο Twitter. «Σας ευχαριστώ που με θεωρείτε τόσο μεγάλη απειλή».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή