HΠΑ: Βάζουν στο στόχαστρο το «πρόσωπο» του ιρανικού καθεστώτος

Κυρώσεις κατά του Ιρανού ΥΠΕΞ. «Δεν έχουν καμία επίπτωση σε εμένα» απαντά ο ίδιος.
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 06:19
UPD:08:05
REUTERS/Carlo Allegri
A- A A+

Το «πρόσωπο του ιρανικού καθεστώτος», όπως οι ίδιες το χαρακτηρίζουν, έβαλαν στο στόχαστρο οι ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στον οποίο και επέβαλαν κυρώσεις, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι αυτές δεν τον επηρεάζουν. 

Οι κυρώσεις προβλέπουν το πάγωμα όλων των περιουσιακών πόρων του Ζαρίφ στις ΗΠΑ και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών μαζί του, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. Η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει επίσης να περιορίσει και να προβάλλει προσκόμματα στα ταξίδια του Ζαρίφ στο εξωτερικό, αλλά δεν θα τον εμποδίσει να συμμετέχει στις εργασίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

EURONEWS

«Ο Ζαρίφ είναι το πρόσωπο του καθεστώτος, διασπείρει στο εξωτερικό την προπαγάνδα και διεξάγει εκστρατείες παραπληροφόρησης υπέρ του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, του προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων της και των τρομοκρατικών της δικτύων» δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στους δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος.

«Του επετράπη να παριστάνει τον λογικό, ειλικρινή και αξιόπιστο εκπρόσωπο του Ιράν» για υπερβολικά πολύ καιρό και, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε ότι φτάνει πια» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.Ο

Ο ίδιος ο Ζαρίφ υποδέχθηκε με γερή δόση ειρωνείας τις κυρώσεις, ευχαριστώντας την Ουάσινγκτον, που τον θεωρεί απειλή στα σχέδιά της. «Το σκεπτικό των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στο πρόσωπό μου είναι πως είμαι ο βασικός εκπρόσωπος του Ιράν στον κόσμο. Τόσο πολύ πονάει η αλήθεια;» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Η απόφαση δεν έχει καμία επίπτωση σε μένα ή στην οικογένειά μου, αφού δεν έχω περιουσία ή συμφέροντα εκτός Ιράν». «Σας ευχαριστώ που με θεωρείτε τόσο τεράστια απειλή για την ατζέντα σας» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1980 είχε σπουδάσει διεθνείς σχέσεις σε δύο πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή