Τα... βάρη των ελαφρύνσεων

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, όπως επίσης και οι εξαγγελίες για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ οι οποίες προγραμματίζονται στο βάθος της 4ετίας. 

Και δικαίως σε έναν βαθμό, καθώς ύστερα από μια 10ετία αύξησης των φορολογικών βαρών η αγορά «διψάει» για ελαφρύνσεις. Πράγματι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρκετά αναλυτικός. Εξήγησε ποιες θα είναι οι μειώσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ, απαρίθμησε τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. 

Ανακοίνωσε όλα τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει μέσα στην 4ετία στο μέτωπο της φορολογίας (έστω και αν δεν έδωσε αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για όλα, κάτι αναμενόμενο λόγω των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα), ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια ασφάλιση από το 20% στο 15%. 

Κάνοντας όλες αυτές τις εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός ανέβασε τον δημοσιονομικό λογαριασμό περίπου στα 6 δισ. ευρώ, ενώ αν πιστέψει κανείς τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από αυτά τα 6 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 1,6-1,8 δισ. ευρώ αφορούν τον προϋπολογισμό του 2020. Εδώ λοιπόν αρχίζουν και γεννώνται ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν λεπτομερώς στην ομιλία του Σαββάτου: 

  • Είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση των ελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν ειδικά όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2020; Προφανώς, αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να στείλει το προσχέδιο στις Βρυξέλλες. Η πειστική απάντηση θα αποτελέσει και μια πρώτη διαπραγματευτική νίκη απέναντι στους θεσμούς, οι οποίοι αμφισβητούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας για φέτος και του χρόνου. 
  • Προεκλογικά, η κυβέρνηση είχε μιλήσει για ένα σχέδιο περικοπής των δημοσίων δαπανών ακόμη και κατά 2 δισ. ευρώ. Τι περιλαμβάνει ακριβώς αυτό το σχέδιο και πότε θα υλοποιηθεί; 
  • Πριν από τις εκλογές, η σημερινή κυβέρνηση μιλούσε για μια εκτεταμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση με αλλαγές στους συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων, αλλά ακόμη και στη δομή του ασφαλιστικού, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας αυτών των αλλαγών; 

Αυτές οι απαντήσεις δεν χώρεσαν στην ομιλία του πρωθυπουργού. Θα πρέπει όμως να δοθούν και μάλιστα πολύ σύντομα. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή