Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, όπως επίσης και οι εξαγγελίες για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ οι οποίες προγραμματίζονται στο βάθος της 4ετίας, γράφει ο Θάνος Τσίρος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, όπως επίσης και οι εξαγγελίες για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ οι οποίες προγραμματίζονται στο βάθος της 4ετίας.
Και δικαίως σε έναν βαθμό, καθώς ύστερα από μια 10ετία αύξησης των φορολογικών βαρών η αγορά «διψάει» για ελαφρύνσεις. Πράγματι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρκετά αναλυτικός. Εξήγησε ποιες θα είναι οι μειώσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ, απαρίθμησε τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Ανακοίνωσε όλα τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει μέσα στην 4ετία στο μέτωπο της φορολογίας (έστω και αν δεν έδωσε αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για όλα, κάτι αναμενόμενο λόγω των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα), ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια ασφάλιση από το 20% στο 15%.
Κάνοντας όλες αυτές τις εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός ανέβασε τον δημοσιονομικό λογαριασμό περίπου στα 6 δισ. ευρώ, ενώ αν πιστέψει κανείς τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από αυτά τα 6 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 1,6-1,8 δισ. ευρώ αφορούν τον προϋπολογισμό του 2020. Εδώ λοιπόν αρχίζουν και γεννώνται ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν λεπτομερώς στην ομιλία του Σαββάτου:
Αυτές οι απαντήσεις δεν χώρεσαν στην ομιλία του πρωθυπουργού. Θα πρέπει όμως να δοθούν και μάλιστα πολύ σύντομα.