Μία νέα προσπάθεια να διασώσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να αποκλιμακώσει την ένταση στον Κόλπο αρχίζει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, ο ο οποίος συναντάται με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.
Στόχος του Χαντ και των Ευρωπαίων εταίρων του στη συμφωνία του 2015 – τη Γαλλία και τη Γερμανία είναι να δώσουν κίνητρα στο Ιράν να παραμείνει πιστό στις δεσμεύσεις του, αναφέρει το BBC.
«Η προσέγγισή τους στη Μέση Ανατολή είναι βαθιά αποσταθεροποιητική, όμως επιθυμούμε να περιορίσουμε τις εντάσεις με το ζήτημα του δεξαμενόπλοιου “Grace 1” και να αποφευχθεί μια πυρηνικοποιημενη περιοχή», έγραψε στο Twitter ο Χαντ.
Αντιδρώντας στις οικονομικές κυρώσεις, τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αφότου αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, πριν από έναν χρόνο, η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι θα αποσυρθεί και αυτή από ορισμένες δεσμεύσεις της, παραβιάζοντας το όριο παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.
Οι σχέσεις ειδικά Βρετανίας και Ιράν επιδεινώθηκαν περαιτέρω αφότου μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού αναχαίτισαν ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτράρ, στις αρχές Ιουλίου. Το πλοίο κρίθηκε ύποπτο για μεταφορά πετρελαίου στη Συρία κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Το Σάββατο ωστόσο ο Χαντ επανήλθε στο θέμα για να στείλει μήνυμα στην Τεχεράνη ότι το πλοίο θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερο, εφόσον δοθούν εγγυήσεις ότι το φορτίο του δεν προορίζεται για τη Συρία.
Χθες, ανήμερα της επετείου υπογραφής της συμφωνίας πριν από τέσσερα χρόνια, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας απηύθυναν έκκληση για διάλογο προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς η συμφωνία του 2015 «καταρρέει περαιτέρω υπό την πίεση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και μετά την απόφαση του Ιράν να μην εφαρμόζει πλέον βασικές διατάξεις της συμφωνίας».
«Πιστεύουμε ότι έφθασε η στιγμή να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα και να αναζητήσουμε ένα μονοπάτι για να σταματήσουμε την κλιμάκωση των εντάσεων και να επαναληφθεί ο διάλογος» τονίζουν οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες, προσθέτοντας ότι «ενδείξεις καλής θέλησης απαιτούνται επειγόντως από όλες τις πλευρές».
Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών μεθαύριο Τετάρτη.
Επισήμως δεν έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους, ωστόσο στην Τεχεράνη κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας σκοπεύει να κάνει προεργασία ώστε να γίνει μια συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο.
naftemporiki.gr