Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Κλοντ Μονέ

Πωλήθηκε έναντι 110,7 εκατομμυρίων δολαρίων
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 07:05
A- A A+

Πίνακας του Κλοντ Μονέ από τη σειρά με τις θημωνιές πωλήθηκε την Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, έναντι 110,7 εκατ. Δολαρίων, σε δημοπρασία που διοργανώθηκε από τον Οίκο Sotheby's. Ο πίνακας απεικονίζει μια θημωνιά την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Πρόκειται για τιμή ρεκόρ για  έργο του καλλιτέχνη που πωλείται σε δημοπρασία, καθώς «έπιασε» ένα από τα 10 υψηλότερα ποσά που έχουν καταβληθεί ποτέ. Στην τιμή περιλαμβάνονται η προμήθεια και τα έξοδα.

Για πρώτη φορά, επίσης, ένας πίνακας του ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη ξεπερνά το συμβολικό όριο των 100 εκατ. δολαρίων. Ο πίνακας ανήκει σε μια σειρά έργων που έκανε ο Γάλλος ζωγράφος τον χειμώνα του 1890-1891, στο σπίτι του στο Ζιβερνί στη Νορμανδία.

Ένας άλλος πίνακας από τις γνωστές θημωνιές του Μονέ είχε πωληθεί τον Νοέμβριο του 2016 από τον Οίκο δημοπρασιών Christie's στη Νέα Υόρκη, έναντι 81,4 εκατ. δολαρίων.

«Θεωρούμε, και  πιστεύω ότι και οι άνθρωποι που τον βλέπουν θα συμφωνήσουν, ότι είναι ακόμη πιο ωραίος πίνακας» -από αυτόν που πωλήθηκε το 2016, δήλωσε ο Τζούλιαν Ντόουζ, υπεύθυνος πωλήσεων ιμπρεσιονιστών και σύγχρονης τέχνης κατά την παρουσίαση που έκανε στη δημοπρασία. «Δεν μπορεί κανείς να πάρει το βλέμμα του από αυτόν», πρόσθεσε.

Ο ιδιοκτήτης του πίνακα, ένας ανώνυμος συλλέκτης, τον απέκτησε το 1986 σε δημοπρασία του Christie's, έναντι μόνο 2,5 εκατ. δολαρίων, ενώ δήλωσε στον Sotheby's ότι μέρος του ποσού από την πώληση θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό έργο.

Το προηγούμενο ρεκόρ για πίνακα του Μονέ το κατείχε έργο του με ανθισμένα νούφαρα που πωλήθηκε τον Μάιο του 2018 από τον Οίκο Christie's της Νέας Υόρκης, έναντι 84,6 εκατ. δολαρίων.

Προτεινόμενα για εσάς