Διαξιφισμοί μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη επικράτησαν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για διαρκή επανάληψη των ίδιων επιχειρημάτων, τονίζοντας πως δεν πρέπει να έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είστε πλέον μια κυβέρνηση και μια πλειοψηφία που βασίστηκε σε ευκαιριακές, πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Κυρ. Μητσοτάκης: Ο τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με μελόδραμα
Ανεβαίνοντας πρώτος στο βήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο πως «καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι απλά η προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Και μάλιστα, μέσα από μια διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει την κυβέρνηση ηθικά απαξιωμένη. Είστε πλέον μια κυβέρνηση και μια πλειοψηφία που βασίστηκε σε ευκαιριακές, πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
«Αντί να πάει σε εκλογές όπως θα όφειλε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «μπροστά στα μάτια μας είδαμε και δυστυχώς εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς και όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον τα παζάρια που έχουν γίνει».
«Για αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τετραετή τραγέλαφο» που «τελειώνει με ένα μελόδραμα». Όπως υπογράμμισε, «αυτά που γίνονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες μέρες δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα. Αποτελούν έκφραση πρωτοφανούς πολιτικής και θεσμικής αυθαιρεσίας. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς. Όλοι έχουν αντιληφθεί τα παζάρια που έχουν γίνει. Συνειδήσεις ανταλλάγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Και μας διαψεύδουν» είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου εκλογές άμεσα, για να φέρουν «την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα», λέγοντας πως «όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο. Οι Έλληνες έχουν τη δική τους φωνή. Φύγετε μαζί με τους φόρους σας, τα δύο μνημόνια και την αποτυχία σας» τόνισε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
Όπως είπε, η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ «είναι η τελική σφραγίδα. Χάνεται οριστικά ένα από τα πιο ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα της χώρας μας».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Συμφωνία αυτή «ανατρέπει μια πάγια εξωτερική πολιτική, την οποία έχει ακολουθήσει η χώρα εδώ και 140 χρόνια, κατά τα οποία η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. Κι αυτό γίνεται τώρα. Η κυβέρνησή σας το δέχθηκε, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει, ως μακεδονική. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί λένε ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ μακεδονική γλώσσα, όπως και το ΝΑΤΟ, ύστερα από δική μας παρέμβαση. Όσο για το επιχείρημα ότι η γλώσσα ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, είναι χωρίς περιεχόμενο. Ούτε οι Σκοπιανοί είπαν ότι μιλούν αρχαιοελληνική γλώσσα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Αλ. Τσίπρας σε Ν.Δ.: Είστε εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι
Μετά από την τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως «λέτε διαρκώς τα ίδια επιχειρήματα, ότι παραδώσαμε γλώσσα και εθνότητα», προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. «Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο. Εσείς, το ξεπεράσατε».
«Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη "Βόρεια Μακεδονία" και προκειμένου να το εξηγήσετε μας είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον "Σκοπιανό" πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω "Μακεδόνα"».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες. Θα τον καλωσορίσει δηλαδή ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό, «αλλά εσείς αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, θα τον καλωσορίζετε ως "Σκοπιανό". "Πράγματι δεν θα το κάνετε γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός», είπε.
Σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, για το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον «Μακεδονικό στρατό», του καταλόγισε πάλι «σκοπίμως ανακρίβειες». Είπε ότι «η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας. Φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά με τις σύμμαχες δυνάμεις πυλώνα σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
Μιλώντας για το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η γλώσσα αναγνωρίσθηκε επί δικών σας κυβερνήσεων κ. Μητσοτάκη και το 2009 εσείς δεχθήκατε το σκέτο "μακεδονική" ιθαγένεια».
«Με πολύ μεγάλη έκπληξη διάβασα στον εγχώριο Τύπο ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση σας με την καγκελάριο Μέρκελ της είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία», είπε ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη. «Αλήθεια αν το είπατε αυτό, έχετε καταλάβει τι ακριβώς είπατε; Παρομοιάσατε το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, την ελληνική Μακεδονία, με μια αυτόνομη περιφέρεια του Ισπανικού κράτους, το οποίο διαθέτει αυτόνομο κοινοβούλιο και στο οποίο ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά διαφορετικά από τους Ισπανούς, και μιλούν διαφορετική γλώσσα και ιστορικά υπάρχουν στο εσωτερικό της αποσχιστικές τάσεις οι οποίες μάλιστα λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος, έχουν ενισχυθεί. Αυτό κάνατε; Αλήθεια, κατανοείτε κύριε Μητσοτάκη πόσο εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η ανιστόρητη αναλογία που επιχειρήσατε;», υπογράμμισε.
«Έχετε δύο επιλογές. Ή θα διαψεύσετε καθαρά και ξάστερα το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "ΕΣΤΙΑΣ". Ή θα πρέπει να απολογηθείτε δημόσια. Πρωτίστως, απέναντι στους Βορειοελλαδίτες. Οι οποίοι ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε έχουν άλλη εθνότητα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Αν ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει τα περί βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια δεν αμφισβητεί μόνο μια πάγια εθνική θέση, αλλά και μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση, είπε ο πρωθυπουργός.
«Τόσο πολύ σας έχει επηρεάσει η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας; Να αμφισβητείτε θεμελιώδεις αρχές που μοιράζεται το σύνολο σχεδόν των πολιτικών οικογενειών της ΕΕ; Λέω σχεδόν το σύνολο, γιατί υπάρχουν και κάποιοι ακροδεξιοί και εθνικιστές, που ενεργούν στην Ευρώπη για συμφέροντα άλλων, εκτός Ευρώπης και θα τρίβουν τα χέρια τους αν μάθουν ότι μοιράζεστε τις ίδιες θέσεις», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τζάμπα μαγκιά» τις απειλές του κ. Μητσοτάκη ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι είπαν οι υπόλοιποι αρχηγοί
Νωρίτερα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως ο πρωθυπουργός προσέφερε στη γειτονική χώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα τη «μακεδονική γλώσσα», τη «μακεδονική ταυτότητα», τον «μακεδονικό λαό», δηλαδή «μακεδονικό Έθνος».
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «βαποράκι» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια ενώ κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «γελοιοποιούνται σε καθημερινή βάση» μιλώντας για συμφωνία εκτός ιμπεριαλισμού.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με αφορμή τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως «ίσως και σήμερα θα δώσω την παραίτησή μου από βουλευτής».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «το ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες. Θέλουμε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι δεν ποντάρει στην εχθρότητα με τις γειτονικές χώρες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δήλωσε πως «ένα χαρτί είχε η Ελλάδα για να πιέζει τα Σκόπια να αλλάξουν όνομα. Το χαρτί της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ - και αυτό το χαρτί το απεμπολούμε σήμερα. Το σχίζουμε σήμερα»
naftemporiki.gr