«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι απλά η προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Και μάλιστα, μέσα από μια διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει την κυβέρνηση ηθικά απαξιωμένη. Είστε πλέον μια κυβέρνηση και μια πλειοψηφία που βασίστηκε σε ευκαιριακές, πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού» είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αντί να πάει σε εκλογές όπως θα όφειλε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «μπροστά στα μάτια μας είδαμε και δυστυχώς εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς και όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον τα παζάρια που έχουν γίνει».
«Για αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τετραετή τραγέλαφο» που «τελειώνει με ένα μελόδραμα». Όπως υπογράμμισε, «αυτά που γίνονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες μέρες δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα. Αποτελούν έκφραση πρωτοφανούς πολιτικής και θεσμικής αυθαιρεσίας. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς. Όλοι έχουν αντιληφθεί τα παζάρια που έχουν γίνει. Συνειδήσεις ανταλλάγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Και μας διαψεύδουν» είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου εκλογές άμεσα, για να φέρουν «την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα», λέγοντας πως «όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο. Οι Έλληνες έχουν τη δική τους φωνή. Φύγετε μαζί με τους φόρους σας, τα δύο μνημόνια και την αποτυχία σας» τόνισε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
Όπως είπε, η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ «είναι η τελική σφραγίδα. Χάνεται οριστικά ένα από τα πιο ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα της χώρας μας».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Συμφωνία αυτή «ανατρέπει μια πάγια εξωτερική πολιτική, την οποία έχει ακολουθήσει η χώρα εδώ και 140 χρόνια, κατά τα οποία η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. Κι αυτό γίνεται τώρα. Η κυβέρνησή σας το δέχθηκε, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει, ως μακεδονική. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί λένε ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ μακεδονική γλώσσα, όπως και το ΝΑΤΟ, ύστερα από δική μας παρέμβαση. Όσο για το επιχείρημα ότι η γλώσσα ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, είναι χωρίς περιεχόμενο. Ούτε οι Σκοπιανοί είπαν ότι μιλούν αρχαιοελληνική γλώσσα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πιο καθαρός ορισμός έθνους δεν έχει υπάρξει. Και στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, συγκροτούν και κάτι νέο, απαράδεκτο: Μια ταυτότητα "μακεδονική", που με τη δική σας υπογραφή και σφραγίδα δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Και η οποία δεν αποκαλείται καν "βορειομακεδονική", ώστε να συνδέεται - έστω και τυπικά - με το νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Η συμφωνία, λοιπόν, αναγνωρίζει στους πολίτες αυτούς το δικαίωμα να προσδιορίζονται - επίσημα και νομικά - πλέον ως "Μακεδόνες" -κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Καταφέρατε και το erga omnes να το στρέψετε ενάντια στα δικά μας συμφέροντα. Είμαστε υποχρεωμένοι νομικά να αποκαλούμε τους γείτονές μας "Μακεδόνες". Να το χαίρεστε το erga omnes της συγκυβέρνησής σας κύριοι βουλευτές και κύριε Τσίπρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως η Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση με την Ελλάδα. «Πουθενά δεν γράφει "Έλληνες Μακεδόνες" ή "ελληνική Μακεδονία". Αντίθετα, η Μακεδονία μας, προσδιορίζεται ως "η βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους" της Συμφωνίας» υπογράμμισε.
«Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τους περιγράψουμε, περιφραστικά. Εγώ δεν θα πω ποτέ "καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό" στη χώρα. Περιμένω να το πείτε εσείς κύριε Τσίπρα. Και περιμένω τον κ. Αποστολάκη να πει "καλωσορίζω και τον μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα", όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει» είπε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, η Συμφωνία των Πρεσπών τυπικά επιτρέπει να συσταθούν και εδώ σύλλογοι «μακεδονικής» γλώσσας. «Και ξέρετε ότι υπάρχουν στη χώρα μας ορισμένοι που προβάλλουν τη γλώσσα ως απόδειξη διαφορετικής εθνότητας. Ότι δηλαδή - μέσα στην Ελλάδα - υπάρχουν "Μακεδόνες" που δεν είναι Έλληνες. Το έχουν πει ότι θα το κάνουν. Τους παρακολουθούμε. Θα ζητήσετε τα ρέστα από εμάς επειδή αποκαλύπτουμε τις συνέπειες της δικής σας πολιτικής; Εσείς δίνετε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μειονοτικό πρόβλημα στη Β. Ελλάδα» ανέφερε περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης.
«Τι θα αλλάξει στα βιβλία ιστορίας και των δύο χωρών ώστε να μην υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές;» διερωτήθηκε, ζητώντας να μην μπαίνουν «στην ίδια μοίρα Ελλάδα και Σκόπια στο ζήτημα αυτό».
«Αυτή δεν είναι συμφωνία, είναι διευθέτηση. Και μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει "ναι" εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν πει "όχι"» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας «είναι αυτός που μαζί με την ακροδεξιά έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ. Ας μην πιάνετε τη ΝΔ στο στόμα σας για να κάνετε ανιστόρητες αναφορές στην ακροδεξιά» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας «συνεχίζει να προσβάλλει τον λαό, αποκαλώντας "εθνικιστή, ακροδεξιό ή ακόμη και άμυαλο" όποιον δεν είναι με το μέρος του, γιατί αυτό περίπου είπε συνομιλώντας με ευρωπαίους ηγέτες. Ντροπή σας κ. Τσίπρα, να προσβάλλετε και να υποτιμάτε τους Έλληνες πολίτες με αυτό τον τρόπο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε ως «πολιτική ύβρι» να μιλάει ο κ. Τσίπρας για ακροδεξιά. «Γιατί είναι αυτός που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις "αγανακτισμένες" κρεμάλες στο Σύνταγμα, είναι αυτός που με τη συνεργασία της ακροδεξιάς έριξε την κυβέρνηση το 2014. Γιατί είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ.Καμμένου - χωρίς την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα είχε φθάσει ποτέ στις Πρέσπες. Και γιατί είναι αυτός που με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής διόρισε μέχρι και τη νομική του σύμβουλο πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής».
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι τα εθνικά δίκαια «δεν μπορούν να μπαίνουν ποτέ στη ζυγαριά πολιτικών ανταλλαγμάτων. Εμείς ξέρουμε ότι στο θέμα της πΓΔΜ κάναμε το καθήκον μας».
«Χαράσσουμε την πολιτική μας με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στον δυτικό κόσμο. Είμαστε οι θεματοφύλακες του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της πατρίδας μας και δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. Άλλοι ανακάλυψαν όψιμα το ΝΑΤΟ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Όπως σημείωσε, με τη σημερινή ψηφοφορία διαμορφώνονται «αρνητικά τετελεσμένα. Όμως η εθνική προσπάθεια συνεχίζεται. Οι δυσμενείς επιπτώσεις θα πρέπει να αμβλύνονται μέτρο με μέτρο, ημέρα με την ημέρα. Γι' αυτό και δεν απεμπολώ το δικαίωμα του "βέτο" στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι επί της αρχής η ΝΔ δεν είχε αντίρρηση με την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έχει όμως αντίρρηση σε ένταξή της «με εκχώρηση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας».
«Πιστοί στη θέση που έχουμε διαμορφώσει, καταψηφίζουμε σήμερα το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Γιατί επισφραγίζει την εθνική ήττα των Πρεσπών. Την ίδια ώρα, καταγγέλλουμε τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μία κυβέρνηση-κουρελού» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στις δημοκρατίες δεν μπορούν να στηθούν καθεστώτα όπως αυτό του Μαδούρο που επιμένετε να στηρίζετε. Θα μας απαντήσετε φαντάζομαι γιατί επιμένετε να διαφοροποιείστε από τις ευρωπαϊκές θέσεις. Αυτά τα καθεστώτα τα σαρώνουν οι εκλογές. Και οι εκλογές έρχονται. Ξέρουμε ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να παραμείνετε λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία. Θα προσπαθήσετε να τις μεταθέσετε όσο μπορείτε κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση θα σαρωθεί. Και οι Ευρωεκλογές, αν δεν κάνετε και τις εθνικές εκλογές μαζί, θα γίνουν δημοψήφισμα - με σύνθημα αυτό που σας φωνάζουν οκτώ στους δέκα Έλληνες: Φύγετε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Είδα ότι αντιδράσατε αρνητικά σε μία θετική εξέλιξη για τη χώρα. Ότι ένας ευρωπαίος ηγέτης είπε ότι μια σοβαρή αξιοπιστη κυβέρνησης μπορεί να διεκδικήσει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα για τη χώρα. Συμφωνείτε σε αυτόν τον εθνικό στόχο; Σας καλώ κ. Τσίπρα να πάμε μαζί να τα διεκδικήσουμε. Εκτός αν πράγματι αυτό που θέλετε είναι να κάνετε τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης πιο δύσκολη έχοντας προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς τη μάχη θα τη δώσουμε για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί «στα στοιχειώδη καθήκοντά της και έστω και σήμερα να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα της γρίπης». Όπως είπε, η γρίπη προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κοινωνία, καθώς ήδη 40 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί νοσηλεύονται και νοσούν από τον ιό. «Είναι γεγονός απαράδεκτο κι αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε εγκαίρως το θέμα, δεν προχώρησε στην ενημέρωση του κοινού ή στον εφοδιασμό των φαρμακείων. Η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ