Times: Ευρωπαϊκά σχέδια για καθυστέρηση του Brexit

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 20:05
UPD:23:37
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν σχέδια ώστε να καθυστερήσει το Brexit έως το 2020, αφότου Γερμανία και Γαλλία διατύπωσαν την πρόθεσή τους να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» Βρυξελλών - Λονδίνου μεσούσης της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Times.

Ο προηγούμενος σχεδιασμός επικεντρωνόταν σε μια αναβολή διάρκειας τριών μηνών για το διαζύγιο, από την 29η Μαρτίου στα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν νομικές οδούς προκειμένου να αναβληθεί η αποχώρηση της Βρετανίας έως τον επόμενο χρόνο.

Νωρίτερα, την κατηγορηματική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξέφασε εκ νέου η Τερέζα Μέι, ενώ προειδοποίησε πως η χώρα έχει ακόμη μπροστά της μακρύ δρόμο για να επουλώσει τις πληγές του διχασμού, που άνοιξαν μετά το δημοψήφισμα του 2016. 

Σε αντίθεση με το χάος, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη βρετανική σκηνή, και την έντονη ανησυχία στις  Βρυξέλλες, οι αγορές επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ψυχραιμία. Είναι σαφές πως οι επενδυτές ποντάρουν σε δύο σενάρια, που θεωρούνται θετικά για επιχειρήσεις και αγορές: ένα πολύ μαλακό Brexit ή ένα νέο δημοψήφισμα, που τελικά θα κρατήσει τη Βρετανία μέσα στην Ένωση. 

Η καταψήφιση της συμφωνίας της κ. Μέι δεν ήταν έκπληξη για κανέναν, διότι απλούστατα ήταν σαφές ότι δεν ικανοποιούσε κανέναν (υπέρ ή κατά του Brexit). Μέσα σε αυτόν τον μαρασμό συνεπώς, στον οποίο βυθίζεται όλο και περισσότερο η χώρα, μοναδική διέξοδος φαντάζει πλέον ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, The Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή