Αποστολή εξετελέσθη για τον δορυφόρο με σύστημα προώθησης βουτανίου του ΕΟΔ

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 17:45
GomSpace
A- A A+

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος της κατηγορίας των μικρών CubeSats που έχει πετάξει ποτέ ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), ο μεγέθους κουτιού δημητριακών GomX-4B, ολοκλήρωσε την αποστολή του για την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία δοκιμάζοντας μια σειρά από «μίνι» τεχνολογίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν ένα link διαδορυφορικής επικοινωνίας (μαζί με τον δίδυμό του δορυφόρο, τον GomX-4A του υπουργείου Άμυνας της Δανίας) και ένα σύστημα προώθησης βουτανίου.

Σύμφωνα με τον Ρότζερ Γουόκερ, που επιβλέπει το σχετικό πρόγραμμα τεχνολογίας CubeSats (Technology CubeSats) του ΕΟΔ, η αποστολή είχε πολύ καλά αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι οι ευρωπαϊκοί CubeSats είναι έτοιμοι πλέον για χρήση, για μια σειρά εφαρμογών. Η κατασκευάστρια εταιρεία, GomSpace, συνεχίζει να λειτουργεί τον μικρό δορυφόρο.

Ο GomX-4B ήταν ο πρώτος CubeSat έξι μονάδων, με μέγεθος διπλάσιο αυτού του προκατόχου του, GomX-3, και είχε εκτοξευτεί στις 2 Φεβρουαρίου από το Τζιουκουάν της Κίνας. Ο δορυφόρος χρησιμοποίησε το σύστημα προώθησης με βουτάνιο που διέθετε για να ελιχθεί μακριά από τον δίδυμο δορυφόρο του, πετώντας μέχρι και 4.500 χλμ μακριά προκειμένου να δοκιμάσει την προαναφερθείσα τεχνολογία διαδορυφορικών επικοινωνιών, που επιτρέπει την ταχεία μετάδοση δεδομένων από τη Γη μεταξύ δορυφόρων και μετά πίσω στη Γη. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον δορυφόρο να αλλάζει την ταχύτητά του ελεγχόμενα, κατά 10 μέτρα/ δευτερόλεπτο - την ταχύτητα μίας μπάλας ποδοσφαίρου που έχει δεχτεί κλωτσιά.

Τα δεδομένα της αποστολής αναλύονται με σκοπό την ανάπτυξη άλλων αποστολών στο μέλλον, με πρώτη εξ αυτών αυτή του 12 μονάδων GomX-5. Σημειώνεται πως οι αποστολές αυτές χρηματοδοτούνται κυρίως από τη Δανία, ενώ ο ΕΟΔ έχει στο πρόγραμμα άλλους τρεις Technology CubeSats για εκτόξευση το 2019: Τους Qarman, Simba και Picasso.

Προτεινόμενα για εσάς