SpaceX: Εκτόξευση αμερικανικού στρατιωτικού δορυφόρου GPS επόμενης γενιάς

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 18:33
www.spacex.com
A- A A+

Πύραυλος της SpaceX που μετέφερε αμερικανικό στρατιωτικό δορυφόρο πλοήγησης GPS εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ την Κυριακή, στην πρώτη διαστημική αποστολή της εταιρείας για σκοπούς εθνικής ασφαλείας.

Ο πύραυλος Falcon 9, ο οποίος μετέφερε τον αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων δορυφόρο GPS που κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin, εκτοξεύτηκε στις 8.51 (τοπική ώρα). Η εκτόξευσή του είχε αναβληθεί τέσσερις φορές τις προηγούμενες ημέρες, λόγω καιρού και τεχνικών ζητημάτων.

Όπως σημειώνει το Reuters, η εκτόξευση αυτή αποτελεί μια σημαντική νίκη για την εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθούσε να εισέλθει στην κερδοφόρα αγορά των διαστημικών αποστολών για στρατιωτικούς σκοπούς/θέματα εθνικής ασφαλείας, όπου κυριαρχούν οι Lockheed και Boeing.

Υπενθυμίζεται πως η SpaceX είχε μηνύσει την αμερικανική πολεμική αεροπορία το 2014, εξαιτίας ενός συμβολαίου αξίας δισεκατομμυρίων που είχε υπογράψει με τη United Launch Alliance (Boeing και Lockheed), στο οποίο δεν είχε υπάρξει ανταγωνισμός. Η εταιρεία ανακάλεσε την αγωγή της το 2015, όταν η USAF συμφώνησε να «ανοίξει» τον ανταγωνισμό σε τέτοιου είδους αποστολές. Την επόμενη χρονιά η SpaceX κέρδισε συμβόλαιο 83 εκατ. δολαρίων για την εκτόξευση του δορυφόρου GPS III, που θα έχει «ζωή» 15 ετών.

Ο δορυφόρος είναι ο πρώτος που εκτοξεύεται από μια σειρά 32 που κατασκευάζει η Lockheed, στο πλαίσιο συμβολαίων συνολικού ύψους 12,6 δισ. δολαρίων για το πρόγραμμα GPS III της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Η εκτόξευση αρχικά προοριζόταν να γίνει το 2014, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις στην παραγωγή.

Ο επόμενος δορυφόρος GPS III προορίζεται να εκτοξευτεί στα μέσα του 2019.

Προτεινόμενα για εσάς