Μέρκελ στη γραμμή Μακρόν για τον ευρωπαϊκό στρατό

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 17:56
UPD:14/11/2018 08:08
REUTERS/VINCENT KESSLER
A- A A+

Υπέρ της δημιουργίας «ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» τάχθηκε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της αντιπαράθεσης για το συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν πρόκειται για έναν στρατό εναντίον του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Παράλληλα, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης, η κ. Μέρκελ πρότεινε τη συγκρότηση ενός «συμβουλίου ασφαλείας» στην Ε.Ε., με εκ περιτροπής προεδρία, προκειμένου να λαμβάνονται ταχύτερα σημαντικές αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι θα λειτουργήσει μονάχα εάν όλα τα κράτη μέλη τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μακρόν είχε προτείνει τη δημιουργία ενός «αληθινού ευρωπαϊκού στρατού», ενώ είχε σταθεί στην ανάγκη «προστασίας από την Κίνα, τη Ρωσία και ακόμα και τις ΗΠΑ» στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Οι προτάσεις του προκάλεσαν την οργή του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε λόγο για «άκρως προσβλητικές» δηλώσεις, λίγο πριν από την άφιξή του στο Παρίσι για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Τραμπ έδωσε σήμερα συνέχεια στην αντιπαράθεση με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή