Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζουν στους χώρους του Ιδρύματος την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική» [Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα].
Τα εγκαίνια της έκθεσης -η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2019- θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ.
Γύζης Νικόλαος - «Ψυχομάνα» 1882-1883
Ογδόντα πέντε εξαίρετοι πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής παρουσιάζονται στην έκθεση, με σκοπό να προβάλουν την εικόνα της γυναίκας στους δύο αιώνες του ελεύθερου εθνικού μας βίου. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις μεταμορφώσεις της εικόνας της Ελληνίδας, μέσα από αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες, ηθογραφικές και οριενταλιστικές σκηνές, συμβολισμούς, αλληγορίες και πίνακες συγχρόνων ζωγράφων.
Γύζης Νικόλαος «Η αράχνη» 1884
Στόχος της έκθεσης είναι η συνομιλία του θεατή µε τη νεοελληνική καλλιτεχνική δημιουργία του 19ου και του 20ού αιώνα, η ανάδειξη της γυναίκας και του αθέατου εσωτερικού της κόσμου αλλά και η προβολή της κοινωνικής της θέσης στην ελληνική κοινωνία.
Τέτσης Παναγιώτης - Πορτραίτο Μ.Σ. (Μάγδα Σιαμκούρη) 1990-1991
Έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων υψώνουν έναν ύμνο στη γυναίκα, ενώ παράλληλα μας μιλούν έμμεσα για τη θέση της μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η γοητευτική αυτή θεματική έκθεση επιτρέπει, επίσης, να παρακολουθήσουμε την πολύπλευρη εικόνα των αισθητικών τάσεων και τις διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών. Στο πλαίσιό της παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, έργα των ζωγράφων: Ανδρέα Κριεζή, Θεόδωρου Βρυζάκη, Αριστείδη Οικονόμου, Γεώργιου Μαργαρίτη, Γεώργιου Άβλιχου, Νικηφόρου Λύτρα, Νικολάου Γύζη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Νικόλαου Ξυδιά, Θεόδωρου Ράλλη, Iάκωβου Ρίζου, Παύλου Μαθιόπουλου, Περικλή Βυζάντιου, Θάλειας Φλωρά - Καραβία, Σοφίας Λασκαρίδου, Γεωργίου Ροϊλού, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Αγλαΐας Παπά, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Γεράσιμου Στέρη, Γιάννη Μόραλη, Χρίστου Καρά, Δημήτρη Μυταρά, Παναγιώτη Τέτση, Χρόνη Μπότσογλου, Αλέκου Φασιανού, Σωτήρη Σόρογκα, Αχιλλέα Δρούγκα, Στέφανου Δασκαλάκη, Μιχάλη Μανουσάκη, Γιώργου Ρόρρη, Χρήστου Μποκόρου, Μαρίας Φιλοπούλου. Ιακωβίδης Γεώργιος - «Η τουαλέτα» 1887- 1893
«Η συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους θέτει ως θεµελιώδη προτεραιότητα την ανάγκη να εκφραστεί µια διακριτή εθνική ταυτότητα, η οποία θα αναζητηθεί στη σύνδεση της σύγχρονης µε την κλασική Ελλάδα µέσω ιστορικών συγκυριών. Στα πρώτα αυτά µετεπαναστατικά χρόνια, οι προσωπογραφίες αποτελούν το βασικό µέσο για τη νοµιµοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής εξουσίας, τόσο των προσώπων όσο και των αξιών που αντιπροσωπεύουν», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιμελήτρια της έκθεσης, Λαμπρινή Καρακούρτη - Ορφανοπούλου.
Παρθένης Κωνσταντίνος - «Πορτραίτο Αριστοβούλης Λοπρέστη» 1933
Η έκθεση οργανώνεται στους τρεις ορόφους του Ιδρύματος Μ. & Β. Θεοχαράκη, ακολουθώντας µια διαδοχική εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής, από τον 19ο αιώνα στον 20ό αιώνα, διαρθρωμένη στις εξής ενότητες: I. «Γυναίκες µε ελληνικές τοπικές φορεσιές», ΙΙ. «Οι πρώτες προσωπογραφίες», ΙΙΙ. «Η εικόνα της γυναίκας στην ηθογραφία - 19ος αιώνας», IV. «Πορτρέτα της αστικής τάξης - οικεία πρόσωπα», V. «Συμβολικές και αλληγορικές εικόνες της γυναίκας», VI. «Γυναικείες εικόνες µε την αύρα του ιµπρεσιονισµού», VII. «Η γυναίκα µέσα από τις αναζητήσεις του µοντερνισµού», VIII. «Εικόνες της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική τέχνη».
Χατζηκυριάκος - Γκίκας Νίκος - Σκεπτόμενη φιγούρα 1941
Όλα τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, με μικρή, αλλά σημαντική συμπλήρωση από τις συλλογές των Σωτήρη Φέλιου, Μάκη Μάτσα, Φωτεινής Τριανταφύλλη, Πίτερ και Στέλλας Κατσίχτη και του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη.
Λύτρας Νίκος «Προσωπογραφία δίδος Μ. Χορς» 1916-1917
Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος με χαιρετισμό του κ. Βασίλη Θεοχαράκη και κείμενα της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, κας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, και της επιμελήτριας της έκθεσης, κας Λαμπρινής Καρακούρτη - Ορφανοπούλου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη & Παρασκευή - Κυριακή: 10.00-18.00
Πέμπτη: 10.00-20.00
[email protected]