Κριτική στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενη λιτότητα και για «"υπερταμείο" που επιβλήθηκε στη χώρα καθιστώντας την αποικία χρέους».
Σημείωσε επίσης ότι «δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει μειώνοντας τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τσακίζοντας το αφορολόγητο».
Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της 4ης Αξιολόγησης, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ο κ. Φίλης έκανε λόγο «για αναγκαία υπέρβαση της λιτότητας».
Όπως υποστήριξε ο κ. Φίλης, η λιτότητα συνεχίζεται γιατί υπάρχει μείωση εισοδημάτων που αφορούν τους συνταξιούχους αλλά και τους έμμισθους με τη μείωση του αφορολογήτου, ενώ τα αντίμετρα που υπάρχουν δεν αφορούν τους ίδιους αλλά άλλους. «Ο φορολογούμενος πολίτης που θα χάσει από το αφορολόγητο και ο συνταξιούχος που θα χάσει από τη σύνταξη του δεν πρόκειται να πάρουν από τα αντίμετρα αν και εφόσον εφαρμοστούν, όπως σωστά λέει η κυβέρνηση,» σημείωσε.
Είπε επίσης ότι τα 3,5% πλεονάσματα τα οποία φεύγουν από την Ελλάδα και πηγαίνουν για την επόμενη πενταετία μέχρι το 2022, για την εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού. «Πρόκειται για αφαίρεση ενός ποσού το οποίο παράγεται στη χώρα μας και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη», είπε.
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο θέμα του Υπερταμείου, τονίζοντας ότι είναι μια επιλογή που επιβλήθηκε στη χώρα, καθιστώντας την αποικία χρέους. «Το Υπερταμείο, για να είμαστε καθαροί, με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία είναι, συνιστά αυτό που λέμε επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Και με τα 25 δισ. και χωρίς τα 25 δισ., η δημόσια περιουσία πηγαίνει εκεί για αξιοποίηση. Είναι επιλογή που μας επιβάλλεται -με χειρότερους όρους ήταν πριν- που καθιστά τη χώρα αποικία χρέους για 99 χρόνια. Πρέπει, όταν βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας να διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτής της αντίληψης», επεσήμανε.
«Δεν υπερηφανευόμαστε ότι φθάσαμε σε αυτό το σημείο με τα μνημόνια. Μας επιβλήθηκαν, κάναμε ότι μπορέσαμε για να αντισταθμίσουμε κάποιες πλευρές αντικοινωνικές τους. Ο πυρήνας είναι σκληρός, νεοφιλελεύθερος και θέλουμε να έχουμε τη δύναμη, με βάσει και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις να ανατρέψουμε αυτόν τον πυρήνα και αυτή την πραγματικότητα», υπογράμμισε.
Τέλος, κριτική άσκησε ο κ. Φίλης και για τη ρύθμιση που αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.
Πηγή: ΑΜΠΕ