Τη θέση της κυβέρνησης ότι η υπόθεση Novartis συνιστά σκάνδαλο, του λεγόμενου παλιού πολιτικού συστήματος, επικοινωνούν εισηγητές της συμπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Σκευωρία με ευθύνη Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Συνεχής ενημέρωση.
Τι δηλώνουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα
«Δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες. Δεν ήρθα για να απολογηθώ. Ήρθα για να καταγγείλω τους κινδύνους, τη σκευωρία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για σαθρές κατηγορίες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, επεσήμανε ότι «μας κατηγορούν με στημένους ψευδομάρτυρες και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».
«Μάλλον το όνομά μου μπήκε από συνήθεια, αλλά κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό από τις συνεχείς προσπάθειες στοχοποίησης μου», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή εκλογών μετά από αυτή την κυνερνητική, όπως είπε, αθλιότητα.
Από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Πρωθυπουργού ότι είναι το κεντρικό πρόσωπο της σκευωρίας που έχει στηθεί για την υπόθεση της Novartis. Ανέφερε ότι «ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis ήταν επί της δικής μου θητείας» και έκανε λόγο για σκευωρία του κ. Τσίπρα, του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Παπασπύρου.
Για άθλια ψέματα από «αδίστακτους κουκουλοφόρους», καθώς και για «άθλιους σκευωρούς» οι οποίοι θα καθίσουν στο σκαμνί, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Επεσήμανε ότι πρόκειται για σκευωρία την οποία έστησε ο Πρωθυπουργός «με πρακτικές αρχισυμμορίτη», προκειμένου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.
Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για αισχρές συκοφαντίες σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του, ενώ τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη και ζήτησε συγκρότηση της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα σήμερα. «Όχι πρόταση για μη δίωξη λόγω αποσβεστικής προθεσμίας, που υποκρύπτει τη μικρόψυχη σκοπιμότητα να διατηρηθεί δραστικό το φαρμάκι της συκοφαντίας, χωρίς το αντίδοτο της υπεράσπισης. Συγκρότηση της Επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα, σήμερα, προκειμένου να εξετάσει άμεσα όλες τις κατηγορίες, οι οποίες για όσο χρόνο παραμένουν χωρίς απόδειξη, συνιστούν συκοφαντίες», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάνος Πικραμμένος, απηύθυνε έκκληση να πάει μέχρι τέλους η υπόθεση της Novartis για να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθεί άσπιλος στην κοινωνία. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο αρχικός αιφνιδιασμός εξελίχθηκε σε συναισθήματα οργής, «θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου. Κι αυτό γιατί κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες».
Για διασυρμό του ίδιου και της οικογένειάς του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης από το βήμα της Βουλής και ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος, χωρίς καμία παραγραφή, με τους μάρτυρες παρόντες στην υπόθεση.
Τον εαυτό του στη διάθεση της Βουλής και της Δικαιοσύνης έθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Αν είμουν εμπλεκόμενος δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ ενώπιον σας» τόνισε, προσθέτοντας ότι στον ένα χρόνο θητείας του στο υπουργικό αξίωμα, ουδέποτε τιμολόγησε κάποιο φάρμακο και ουδεμία σχέση είχε με κάποια φαρμακευτική εταιρία.
Κατηγορηματικός ότι δεν έλαβε καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος εμφανίστηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς. Ανέφερε επίσης ότι είναι εκείνος που έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα, σε επίπεδο φαρμάκου, στην Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με υπόμνημα που κατέθεσε, μεταξύ άλλων, διερωτάται αν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της Novartis στην Ελλάδα άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβε υπουργός Υγείας και διεκόπη απότομα στις 26 Ιανουαρίου 2015. Παράλληλα, καλεί την Εισαγγελία Διαφθοράς να ανακαλέσει άμεσα τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων και διαβεβαιώνει ότι ως υπουργός έλαβε κάθε μέτρο για τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος.
Την ίδια ώρα υπήρξαν ενστάσεις από την αντιπολίτευση αναφορικά με τον αριθμό των καλπών, με τον τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, να ζητά κάλπη και για τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες;», διερωτήθηκε και απάντησε: «Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης».
Η γραμμή της κυβέρνησης
«Για ένα διεθνές σκάνδαλο που απασχολεί πλείστες χώρες, θέλουν κάποιοι να μας πουν ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, επεσήμανε ότι «όλος ο κόσμος ψάχνει αυτό το σκάνδαλο κι εδώ είχαν κάποιοι την έμπνευση να μας πουν ότι, εδώ, αυτό είναι σκευωρία».
Σε παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τόνισε πως ουδέποτε παραδέχθηκε ότι συνομιλούσε με την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ επεσήμανε ότι «είπα απλά να ανοίξουν τα τηλέφωνα μου και ότι δεν έχω κάνει καμία παράνομη πράξη». «Να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου, αλλά να ανοίξουν και μερικών άλλων», συμπλήρωσε.
O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για «τεχνάσματα της Ν.Δ., προκειμένου η Βουλή να μην ασχοληθεί με την ουσία του σκανδάλου». «Ακούγεται βροχή διαδικαστικών τεχνασμάτων. Όταν η νύφη δεν θέλει, 10 μέρες κοσκινίζει» είπε.
Η υπόθεση Novartis είναι μία υπόθεση για την οποία «ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Πάυλος Πολάκης, προσθέτοντας πως το σκάνδαλο αποτελεί ένα από τα παγόβουνα τα οποία βούλιαξαν τη χώρα, ωστόσο η κυβέρνηση, όπως είπε, δεν θα δώσει κάλυψη σε κανέναν.
«Ποτέ δεν δήλωσα ότι πρέπει να αποδείξουν πως δεν είναι ένοχοι», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στους εμπλεκομένους στην υπόθεση της Novartis. Σε σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι αυτό που είχε πει, ήταν πως «η Δικαιοσύνη θα βρει ποιος είναι ένοχος και ποιος αθώος».
Την πικρία του σαν άνθρωπος που «επιχείρησαν, δεν ξέρω αν έγινε εσκεμμένως, να εμπλέξουν το όνομά μου με την υπόθεση Novartis», εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας Πάνος Κουρουμπλής.