Φινάλε χωρίς νικητή για το Google Lunar XPRIZE

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 15:59
Facebook/Google Lunar XPRIZE
A- A A+

Χωρίς νικητή φαίνεται πως «κλείνει» το φιλόδοξο Google Lunar XRPIZE, καθώς όπως εκτιμούν ο Πίτερ Διαμαντής, ιδρυτής, και ο Μάρκους Σίνγκλς, διευθύνων σύμβουλος, καμία από τις πέντε ομάδες- φιναλίστ δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εκτόξευση πυραύλου με προορισμό τη Σελήνη ως τις 31 Μαρτίου 2018, όπως όριζαν οι κανόνες του διαγωνισμού.

«Αυτή η κυριολεκτική “βολή” είναι δύσκολη, και αν και αναμέναμε να έχουμε νικητή ως τώρα, εξαιτίας των δυσκολιών συγκέντρωσης χρηματοδότησης και προβλημάτων τεχνικής και ρυθμιστικής φύσης, το μεγάλο έπαθλο των 30 εκατ. δολαρίων του Google Lunar Xprize δεν θα απονεμηθεί σε κανέναν» αναφέρεται στη σχετική δήλωση, όπου οι δύο διοργανωτές εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στη Google για τη βοήθειά της σε αυτό το «δεκαετές ταξίδι» και για το θάρρος και τον οραματισμό της ως προς τη στήριξη της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας.

Όπως σημειώνουν, πλέον το XPRIZE εξερευνά τρόπους να προχωρήσει- πιθανώς βρίσκοντας νέο σπόνσορα για να «παρέχει έπαθλο ακολουθώντας στα βήματα της γενναιοδωρίας τηςgoogle ή συνεχίζοντας το Lunar XPRIZE ως διαγωνισμό χωρίς ρευστό, όπου θα στηρίζουμε τις ομάδες και θα βοηθούμε να γιορτάζουν τα επιτεύγματά τους».

Αν και εκφράζουν την απογοήτευσή τους που δεν υπήρξε νικητής, οι διοργανωτές δηλώνουν περήφανοι για μια σειρά επιτευγμάτων στο πλαίσιο του διαγωνισμού, μεταξύ των οποίων η συγκέντρωση κεφαλαίων και επενδύσεων ύψους 300 εκατ. δολαρίων, η δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας, η ίδρυση των πρώτων διαστημικών εταιρειών εμπορικού χαρακτήρα σε Ινδία, Μαλαισία, Ισραήλ και Ουγγαρία, η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για άτομα νεαρής ηλικίας ανά τον κόσμο, τα βήματα προς την κατεύθυνση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στα σχετικά ρυθμιστικά πλαίσια, η παροχή χρηματοδότησης ύψους 6 εκατ. στις ομάδες που συμμετείχαν ως ανταμοιβές για τα επιτεύγματά τους κ.α

«Το συμπέρασμα είναι πως είναι απίστευτα δύσκολο να φτάσεις στη Σελήνη...μας εμπνέει η πρόοδος των ομάδων του Google Lunar XPRIZE και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το ταξίδι τους, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, και θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε να πάρουν τη δόξα όταν επιτύχουν αυτόν τον μνημειώδη σκοπό» καταλήγει η δήλωση.

Οι πέντε φιναλίστ ήταν η αμερικανική Moon Express, η ιαπωνική Team Hakuto, η ισραηλινή SpaceIL, η ινδική Team Indus και η διεθνής Synergy Moon.

Προτεινόμενα για εσάς