Οι 5 ομάδες που προκρίνονται στην τελική φάση του Google Lunar XPRIZE

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 16:30
UPD:16:33
lunar.xprize.org

Η ινδική ομάδα αποστέλλει ένα μικρό ρομποτικό όχημα, το ECA, σε μια μεγάλη αποστολή. 

A- A A+

Επελέγησαν οι πέντε ομάδες- φιναλίστ του Google Lunar XPRIZE, οι οποίες πέρασαν στην τελική φάση, έχοντας συμβόλαια για εκτοξεύσεις πυραύλων με προορισμό τη Σελήνη το 2017.

Τα έπαθλα ανέρχονται στα 30 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβανομένου του πρώτου βραβείου, ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την ομάδα που θα φτάσει πρώτη εκεί και θα ολοκληρώσει τους σκοπούς που έχουν τεθεί. Οι ομάδες προέρχονται από την Ιαπωνία, την Ινδία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σκοπός είναι να φτάσουν στη Σελήνη, να προσεληνωθούν και εκεί να διανύσουν 500 μέτρα, αποστέλλοντας πίσω βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Οι ομάδες είναι οι εξής:

SpaceIL: Η SpaceIL από το Ισραήλ είναι η πρώτη ομάδα που έκλεισε συμβόλαιο εκτόξευσης, θα πραγματοποιήσει εκτόξευση με την SpaceX στα τέλη του 2017. Χρησιμοποιώντας ένα σκάφος που αναπηδά, θα αγγίξουν την επιφάνεια, μετά θα πετάξουν 500 μέτρα και θα προσεληνωθούν ξανά για να πετύχουν την πρώτη θέση.

Moon Express: Πρόκειται για τον πρώτο ιδιωτικό οργανισμό που έλαβε έγκριση από την κυβέρνησή του για να επιχειρήσει στη Σελήνη. Η φιλόδοξη αμερικανική startup θα χρησιμοποιήσει επίσης σκάφος που αναπηδά, επιδιώκοντας να ανοίξει ορίζοντες σχετικά με την «όγδοη ήπειρο» και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Google Lunar XPRIZE, να φέρει στο διάστημα ένα πραγματικό business plan. Έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τη νεοζηλανδική Rocket Lab για εκτόξευση στα τέλη του 2017.

Synergy Moon: Η συγκεκριμένη διεθνής ομάδα ανέθεσε σε ένα μέλος της, την Interorbital Systems, να αναλάβει την εκτόξευση, με πύραυλο Neptune 8 από σημείο στα ανοιχτά της Καλιφόρνια στο δεύτερο μισό του 2017.

Team Indus: Η ινδική ομάδα αποστέλλει ένα μικρό ρομποτικό όχημα, το ECA, σε μια μεγάλη αποστολή. Το ECA θα αποσταλεί στην επιφάνεια της Σελήνης με ένα σκάφος προσεδάφισης, που θα φέρει επίσης και σειρά επιστημονικών οργάνων. Εκεί θα αρχίσει την κούρσα των 500 μέτρων για το μεγάλο βραβείο. Η εκτόξευση θα γίνει με πύραυλο PSLV της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας, ISRO, που θα φέρει και το σκάφος της ιαπωνικής ομάδας Hakuto, στις 28 Δεκεμβρίου.

Hakuto: Η διαστημική συσκευή της θα επιβαίνει στο σκάφος προσεδάφισης της Team Indus. Οι δύο ομάδες θα συνεργαστούν, με την ιαπωνική ομάδα να έχει κλείσει συνεργασίες με ονόματα όπως η KDDI και η Suzuki και φυσικά η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης, ένα βραβείο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων (Diversity Prize) θα μοιραστεί μεταξύ των 16 ομάδων που έφτασαν μέχρι το συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη οικονομικών λύσεων πάνω στον χώρο της εξερεύνησης του διαστήματος.

Προτεινόμενα για εσάς