Μακρόν: Θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει

«Υπάρχει μια κρυφή Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων»
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 20:02
UPD:08/09/2017 09:46
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Στην ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, με τολμηρές αλλαγές, στάθηκε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του στον λόφο της Πνύκας, στέλνοντας μήνυμα για περισσότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη. Η διάλυση της Ευρώπης θα ήταν ένα είδος πολιτικής και ιστορικής αυτοκτονίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε «ότι χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ» και πρότεινε έναν «οδικό χάρτη» για το μέλλον της.

EURONEWS

«Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες;», διερωτήθηκε ενώ τόνισε ότι «θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει», αλλά και ότι η καθημερινή λειτουργία της Ευρώπης, πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική. «Κυριαρχία, Δημοκρατία, Πολιτισμός: αυτές τις τρεις ελπίδες θέλω να προσφέρω τους νέους της Ευρώπης», τόνισε.

Ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ευρώπη. «Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να μιλώ εδώ»

Ξεκινώντας την ομιλία του στα ελληνικά, σημείωσε ότι πριν από 2.500 χρόνια οι Αθηναίοι επινόησαν τη Δημοκρατία. «Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να μιλώ εδώ», συμπλήρωσε ενώ ευχαρίστησε -επίσης στην ελληνική γλώσσα- τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση να μιλήσει στον λόφο της Πνύκας. Συνεχίζοντας την ομιλία του στα γαλλικά, ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι στον λόφο της Πνύκας επινοήθηκε η Δημοκρατία και το σύγχρονο κράτος, ενώ προειδοποίησε ότι στην Ευρώπη σήμερα, η κυριαρχία και η εμπιστοσύνη απειλούνται.

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως οι ιδρυτές της Ευρώπης δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης», διαμήνυσε και συμπλήρωσε πως η άλλη λύση που προτείνει, είναι η ανάκαμψη που θα βασίζεται σε αυστηρή κριτική.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή κυριαρχία». Όπως είπε, η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη, ενώ ανέφερε ότι οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη – έθνη. «Κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη», εξήγησε. 

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλειφθεί η τρομοκρατία, η οποία -όπως είπε- «ένα πράγμα περιμένει, να μικρύνουμε και να φοβηθούμε».

«Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια;»

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν». «Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία», συνέχισε ο κ. Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι «τους είχαμε υποσχεθεί πως θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία και τη Γαλλία».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία της Δημοκρατίας. «Αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τυχαίο. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε, είπε δεν θέλω μία Ευρώπη που ζητεί θυσίες και δεν αποφέρει τίποτα», παρατήρησε.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία ο «οδικός χάρτης» που θα προτείνει για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας να μην είναι μία συνθήκη η διαπραγμάτευση της οποίας θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες. «Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών», διευκρίνισε. Όπως είπε, θα ήθελε ευρωπαϊκούς εκλογικούς καταλόγους στις επόμενες Ευρωεκλογές.

«Υπάρχει μια κρυφή Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων»

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας, τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος και δήλωσε πως επιθυμεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 «να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ». «Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10-15 χρόνια», πρόσθεσε και τόνισε ότι θα επανέλθουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης μέσω του πολιτισμού. 

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι «όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε, το θαύμα αυτού του λόφου μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας». Τόνισε εξάλλου ότι «υπάρχει μια κρυφή Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων» και επανέλαβε ότι μας ενώνει το ευρωπαϊκό πρότυπο και ο πολιτισμός. «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα μία ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει αυτή η συνέλευση να ξεκινήσει από την Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος «έκλεισε» την ομιλία του στην Πνύκα με στίχους του Γιώργου Σεφέρη: «Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου». «Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στο θαύμα να συμβεί», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Η Ελλάδα ανακάμπτει, στηρίζουμε την προσπάθεια»

Νωρίτερα, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μακρόν -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Γαλλία στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας, στάθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτήρισε πρώτο θετικό βήμα την επιστροφή της χώρας στις αγορές και κάλεσε το ΔΝΤ να μην προβάλει νέες απαιτήσεις. Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Μακρόν είπε ότι είναι σημαντικός οργανισμός, αλλά όπως πρόσθεσε, «δεν είναι σωστή η μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα». 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή