Η Πνύκα δεν έχει μόνο γλύκα

Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 14:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η επίσκεψη αυτή είναι γεμάτη συμβολισμούς, με επίκεντρο την ομιλία στην Πνύκα. Αν και συχνά δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω από συμβολισμούς. Οι θερμές δηλώσεις και οι θεατράλε εκδηλώσεις δεν πάνε νομοτελειακά με αποδόσεις.

 Ο ελληνογαλλικός «έρωτας» δεν είναι ξαφνικός, «γιατί υπάρχει η καρδιά, υπάρχει και η λογική», όπως είχε πει το ανέμελο καλοκαίρι του 2008 ο Νικολά Σαρκοζί, απευθυνόμενος στους εθνοπατέρες, καταχειροκροτούμενος 15 φορές.

Ο διάδοχός του Φρανσουά Ολάντ ήρθε δύο φορές, τον Φεβρουάριο 2013 όταν οι δημοσιογράφοι απεργούσαν και ο Αντώνης Σαμαράς μπορούσε να αστειεύεται με «τη χαμένη περιφερειακή του όραση στα δεξιά» και τον Οκτώβριο του 2015 όταν ήταν ακόμη τα οικονομικά βαρομετρικά χαμηλά.

Χαμηλά δεν έχουν βάλει τον πήχη ούτε η Αθήνα ούτε το Παρίσι για την απόβαση Μακρόν στο μικρονήσι. Πηγές της γαλλικής προεδρίας επισημαίνουν ότι από την Πνύκα θέλει να δείξει ότι η αναδιάρθρωση της Ευρώπης περνά μέσα από τη δημοκρατική αναδιάρθρωση. Περνά και από του Βερολίνου τη διάθεση, αλλά ας μη χαλάσουμε τη γαλατική ανάταση.

Θα στείλει «μήνυμα εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη σε μια χώρα-σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης», αν και δεν αποκλείει την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων το 2018. Η Πνύκα δεν έχει μόνο γλύκα. Παρεμπιπτόντως, είναι ο λόφος διάσημος γιατί εκεί ήπιε το κώνειο ο Σωκράτης, όπως έγραψε η Le Figaro; Το δεσμωτήριο δεν ήταν στη νοτιοδυτική άκρη της Αγοράς;

Ο Μακρόν έρχεται και για την αγορά, γι’ αυτό απέναντι στους εύζωνες θα παρατάξει έναν στρατό από διευθυντές επιχειρήσεων. Εν αναμονή επενδύσεων και μεγάλων απαντήσεων, ας κρατούμε μικρό καλάθι.

Σύμφωνοι, οιαδήποτε κίνηση στήριξης -για την ελάφρυνση χρέους- είναι ευπρόσδεκτη, αλλά μην ξεχνούμε ότι σε μια υπόθεση (αν)ισορροπίας εκείνο που έχει σημασία είναι η γαλλογερμανική συνεργασία. Αυτήν έχω την εντύπωση ότι θέλει ο Μακρόν να ισχυροποιήσει και «η κρυφή Ελλάδα», που «υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης», όπως ο Μαλρό είχε αναφωνήσει, φανερά πλέον τον δρόμο της ας αναζητήσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή