Αρμονικά «Σχηματοχρώματα» ανθρώπινης καθημερινότητας

Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καττέ στη Σύρο
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 11:30
A- A A+

Στο πλαίσιο του θεσμού «Σύρος - Πολιτισμός 2017», η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καττέ, με τίτλο «Σχηματοχρώματα», εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδης» στη Σύρο, το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουνίου.

Ο κριτικός τέχνης - μέλος της AICA και επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Κ. Παπαφίγκος, σημειώνει: «Από τη μέθεξη με τα έργα της Μαίρης Καττέ, γίνεται με σαφήνεια αντιληπτό ότι η πρωτοβουλία της για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης - όσον αφορά στη δημιουργία ενός ξεχωριστού εικαστικού διαλόγου με το κοινό της - δεν είναι προϊόν μιας επιτηδευμένης κίνησης, που υπαγορεύεται από κριτήρια εμπορευματοποιημένης καλλιτεχνικής παραγωγής, αλλά απόρροια έντονου ποιητικού οίστρου και αυθύπαρκτου εικαστικού γεγονότος με βαρύνουσα σημασία.

Μέσα από μια επιλεκτική και αρμονική συνύπαρξη χρωμάτων και σχημάτων, επιδιώκει την αποτύπωση της ανθρώπινης δραστηριότητας μέσα στο φυσικό, κυρίως, όμως, το αστικό περιβάλλον. Προσεγγίζει τα θέματά της και δημιουργεί, μέσα από την τέχνη της, κανάλια διαφυγής από τα αλλοτριωτικά και αποδομητικά συμβάντα, που κατακλύζουν τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα.

Η ζωγραφική της, κατά βάση ανθρωποκεντρική, με βασικό άξονα την επαναληπτικότητα της απεικόνισης των μελών του σώματος (κυρίως των άνω και κάτω άκρων), συμβολίζει και σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της για τη διαρκή δραστηριότητα του ατόμου. Βλέπει τη ζωγραφική επιφάνεια σαν ένα ενιαίο σύνολο, όπου η διαλεκτική σχέση μεταξύ κυρίως θέματος και φόντου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ευρύτερες κοινωνικές, αλλά και καλλιτεχνικές της ανησυχίες. Αποκαλύπτει, έτσι, τη διαρκή αλληλεπίδρασή τους, αφού τον ρόλο του ανθρώπου παίζει κυρίως το θέμα, ενώ το περιβάλλον αναδύεται μέσα από το φόντο.

Το προσχέδιο, υποστηρικτικό εργαλείο, συνήθως με τη μορφή γραμμών και σχημάτων, προσδίδει την προσήκουσα δομή στη σύνθεση. Τα περιγράμματα, έντονα και σαφή, υποδηλώνουν ρυθμό και μουσικότητα. Επεξεργάζεται και δουλεύει τη ζωγραφική επιφάνεια με πινέλο, πανί, γυαλόχαρτο, καθώς και με διάφορα αιχμηρά αντικείμενα, ενώ, σαν υλικά, χρησιμοποιεί τα ακρυλικά, το λαδοπαστέλ, το ξηροπαστέλ. Επιλέγει και τη μικτή τεχνική, αφού ενσωματώνει, εν είδει κολλάζ, διάφορα ετερόκλητα υλικά, όπως καρφιά, νήματα, πετονιές, πάνω σε κόντρα πλακέ, μουσαμά ή χαρτόνι. Οι λαζούρες εμπλουτίζουν τη διαφάνεια του υλικού και προσδίδουν ρυθμό στο έργο.

Το μορφοπλαστικό λεξιλόγιο της Μαίρης Καττέ βρίθει σχολίων, που αρθρώνονται μέσα από τη χρήση χρωμάτων, μοτίβων, γραμμών, σχολίων, που αναφέρονται στην καθημερινότητα του ανθρώπου, στη μοναξιά του. Μολονότι, πρωτόφαντα, τα παραπάνω στοιχεία εδράζονται σε οικεία σύμβολα του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει. Και ενώ, αρχικά, μοιάζουν απλά, εν τούτοις υποκρύπτουν την ύπαρξη ενός πολυεπίπεδου και διαστρωματωμένου νοήματος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να προσεγγίσει την ουσία της εικόνας. Τα έργα της είναι κατάθεση ενός γνήσιου οράματος για τη ζωγραφική. Χωρίς να υποκύπτει σε εύκολες λύσεις, έχει σφυρηλατήσει, καιρό τώρα, ένα ιδιαίτερο εικαστικό ύφος, που δοκιμάζεται στον στίβο μιας γνήσιας και ανόθευτης απλότητας».

Πληροφορίες

Αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροίδης»: πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη - Σύρος. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11:00 - 14:00 και 19:00 - 22:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς