«Ο μεγάλος δαμαστής» των παράδοξων αισθήσεών μας

Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, σε παγκόσμια πρεμιέρα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 08:10
A- A A+

Με σκοπό να «δαμάσει» τις αισθήσεις μας, η νέα δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με τίτλο «The great tamer» («Ο μεγάλος δαμαστής»), κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (λεωφ. Συγγρού 107), από τις 24 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου, από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 8.30 το βράδυ.

Σαν ένα παράδοξο τσίρκο, σαν ένα εξερευνητικό ταξίδι στην ιστορία του βηματισμού του ανθρώπου στη Γη, η διεθνής αυτή συμπαραγωγή του διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού, μετά την πρώτη της παρουσίαση, θα ταξιδέψει ανά τον κόσμο, σε Αβινιόν, Παρίσι, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Βασιλεία, Νάπολη, Μαδρίτη, Σεούλ, Ταϊπέι, Λισαβόνα, Πόρτο και Λουξεμβούργο.

Ο «Μεγάλος δαμαστής» είναι ένα έργο, που δημιουργήθηκε για έναν θίασο δέκα καλλιτεχνών. Λειτουργεί σαν ένα παράδοξο τσίρκο, που ζωντανεύει εικόνες, οι οποίες συνθέτουν και αποσυνθέτουν την ιστορία του βηματισμού του ανθρώπου στη Γη. Άλλες φορές με χιούμορ και, άλλες, με μελαγχολική διάθεση, η παράσταση προτείνει ένα ταξίδι με τις αισθήσεις προς τις βασικές δυνάμεις, που ο άνθρωπος καλείται να δαμάσει μέσα του, για να ολοκληρωθεί.

Ένα ονειρόπλαστο τσίρκο του παραλόγου

Στα τριάντα χρόνια της καριέρας του, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αγωνίζεται να δημιουργήσει ένα σκηνικό σύμπαν, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα ονειρόπλαστο τσίρκο του παραλόγου. Τα ανθρώπινα σώματα μετατρέπονται σε πεδία μάχης, αλληλεπιδρούν με πρώτες ύλες και μετασχηματίζονται σε υβριδικές μορφές, με σκοπό τη δημιουργία οπτικών ψευδαισθήσεων.

Οι βαθιές ρίζες του στις εικαστικές τέχνες προσδίδουν στις παραστάσεις του μια ισχυρή οπτική αίσθηση, καθώς ο ίδιος ενσωματώνει με περιπαικτική διάθεση αναφορές από την Ιστορία της Τέχνης, ποικίλες εκφραστικές και παραστασιακές πρακτικές, αλλά και ερωτήματα γύρω από την καταγωγή μας. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αποσκοπεί στην απόλυτη απλότητα της εμφάνισης, που δεν είναι, όμως, διόλου απλή στην υλοποίησή της. Πρόθεσή του είναι να αναδείξει την ιερότητα, που ενυπάρχει σε καθετί πεζό και άχαρο.

Σε ένα προσωπικό εικαστικό σύμπαν

Ζωγράφος, ερμηνευτής, δημιουργός κόμικς, χορογράφος, σκηνοθέτης, αλλά και επιμελητής εκθέσεων, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά. Ίδρυσε και δημιούργησε τον μύθο της «Ομάδας Εδάφους», μαζί με την Αγγελική Στελλάτου, ταράζοντας τα νερά της σκηνής του χορού στην Ελλάδα, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, με παραστάσεις που ξενάγησαν τους θεατές σε ένα προσωπικό εικαστικό σύμπαν.

Μετά τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κέρδισε το στοίχημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με παραστάσεις που προσέλκυσαν ένα κοινό, το οποίο δεν ήταν το αναμενόμενο για το χορό. Χρησιμοποίησε τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, για να πλαισιώσει το προσωπικό του καλλιτεχνικό σύμπαν, σε παραγωγές, όπως το «Δύο» και το «ΜΕΣΑ». Το άνοιγμα στις διεθνείς σκηνές ήρθε τη στιγμή της επιστροφής σε λιτά καλλιτεχνικά μέσα, με την «Πρώτη ύλη» και το «Still life». Πηγαινοέρχεται με ευκολία ανάμεσα στα υπερθεάματα των τελετών έναρξης και στα προσωπικά καλλιτεχνικά του έργα, που επικεντρώνονται στη ματιά του στον κόσμο.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη - σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου, σχεδιασμός σκηνικού και art direction σε συνεργασία με την Τίνα Τζόκα, καλλιτεχνικός συνεργάτης για τα κοστούμια: Άγγελος Μέντης, σχεδιασμός φωτισμού σε συνεργασία με την Εβίνα Βασιλακοπούλου, καλλιτεχνικός συνεργάτης για τον ήχο: Γιώργος Πούλιος, ήχος: Κώστας Μιχόπουλος, μουσική: Johann Strauss II, «Ο Γαλάζιος Δούναβης», έργο 314, μουσική επεξεργασία: Στέφανος Δρουσιώτης, γλυπτική: Νεκτάριος Διονυσάτος, ζωγραφική κοστουμιών και σκηνικού: Μαρία Ηλία, βοηθός σκηνοθέτη - διεύθυνση & εκτέλεση παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου, βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Δρουσιώτης.

Διεύθυνση προβών: Παυλίνα Ανδριοπούλου, τεχνικός διευθυντής: Μανώλης Βιτσαξάκης, διευθυντής σκηνής: Ντίνος Νικολάου, βοηθός ηχολήπτης: Νίκος Κόλλιας, βοηθός σκηνογράφου: Μαίρη Αντωνοπούλου, βοηθοί ειδικών κατασκευών: Μαρία Παπαϊωάννου - Κωνσταντίνος Κώτσης, βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου, υπεύθυνος περιοδειών & διεθνείς σχέσεις: Γιούλιαν Μόμερτ, βοηθός εκτέλεσης παραγωγής: Κάλη Καββαθά, κατασκευή σκηνικού: Lazaridis scenic studios, κατασκευή κοστουμιών: Hasem Exsteshamnia - Έφη Καραντασίου - Λίτσα Μουμούρη - Ιρίνα Προπεϊγκόλοβα, τις κομμώσεις επιμελήθηκε η ομάδα του Lemon Poppy Seed, παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, εκτέλεση παραγωγής: 2WORKS.

Ερμηνεύουν: Παυλίνα Ανδριοπούλου, Άλεξ Βαγγέλης, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Μίχος, Ευαγγελία Ράντου, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης, Χρήστος Στρινόπουλος, Γιώργος Τσιαντούλας, Κώστας Χρυσαφίδης.

Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Πληροφορίες

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 45, 40, 35, 30, 25, 15, 7 ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 36, 32, 28, 24, 20, 12 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 32, 28, 25, 21, 18, 11 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός, Cosmote και Ιανός οδού Σταδίου, τηλεφωνικά:  210 9005800, ομαδικές κρατήσεις:  213 0178176 και ηλεκτρονικά στο [email protected], γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονική προπώληση: sgt.gr, η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας, από όπου κι αν βρίσκεστε, και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς