Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Από την αντιπολίτευση σημειώνεται σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση έχει φέρει στο Κοινοβούλιο το 4ο μνημόνιο, ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης σπεύδουν να υπερασπιστούν τους κυβερνητικούς διαπραγματευτικούς χειρισμούς.
Με ενδιαφέρον αναμένονται αργά το απόγευμα οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Τελευταίος θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ψηφοφορία.
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση σχεδιάζει να εξαπολύσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόκειται να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και να εξηγήσει το σκεπτικό του, βάσει του οποίου το πολυνομοσχέδιο αποτελεί το 4ο μνημόνιο και ένα στρεβλό μείγμα πολιτικής που δεν βγαίνει.
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένας εφιάλτης. Ένας εφιάλτης, όμως που δεν ήταν νομοτέλεια, αλλά αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης. Οφείλεται στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο, στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ», θα αναφέρει, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Νωρίτερα, υπήρξε τοποθέτηση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια, η οποία προϊδέασε επαρκώς αναφορικά με την ολομέτωπη επίθεση που θα δεχθεί η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση έως το τέλος της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.
«Είστε εχθροί του ελληνικού λαού και βάλλετε ευθέως κατά των χαμηλοσυνταξιούχων, των μισθωτών, της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και οποίων έχουν μοχθήσει και παλέψει», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Πήρατε την εξουσία για να δώσετε 12 δισ. παροχές και φέρατε 14,2 δισ. επώδυνα μέτρα, και άλλα 4,9 δισ. με την τελευταία απόφασή σας και το μνημόνιο το οποίο οι ίδιοι παραδέχεστε».
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χρεώνοντάς της πως στη διαπραγμάτευση την ενδιέφεραν μόνο δύο πράγματα, να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να μεταφέρει τα δύσκολα σε χρόνο που τοποθετείται στη θητεία της επόμενης κυβέρνησης.
«Άρα "βοηθήστε με", λέει στους δανειστές, "να τα φορτώσω στον επόμενο, και δεν έχει καμία αξίωση, βάλτε όσα υφεσιακά μέτρα θέλετε"», συνέχισε.
Κατά τον κ. Βενιζέλο, «σήμερα ψηφίζουμε το μνημόνιο 3 plus με μέτρα για την περίοδο μέχρι και τον Ιούλιο του 2018, και το μνημόνιο 4 για την περίοδο μέχρι και το 2021 που αφορά την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση».
Στο βήμα ανέβηκε και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία δεσμεύθηκε για πλήρη εφαρμογή των αντιμέτρων και παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιη ότι η αντιπολίτευση θα απογοητευτεί, γιατί «η καταστροφή που προβλέπει δεν θα έρθει».
Η κ. Παπανάτσιου υποστήριξε ότι «παρά τους άνισους συσχετισμούς» η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με πείσμα και συνέπεια στην αναπτυξιακή της αντίληψη και ταξική της τοποθέτηση. «Πιστεύουμε», συνέχισε, «ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, διότι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι ουδέτερο και τα αντίμετρα κατορθώνουν να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τα μέτρα».
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου επέρριψε ευθύνες στη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ για «το χρέος που φόρτωσαν στη χώρα με τις ρεμούλες και τη διαφθορά», το οποίο, όπως είπε, οδήγησε στην πιο βάναυση επιτροπεία, ενώ έκανε λόγο για «θετικά αντίμετρα με στόχο μια δίκαιη ανάπτυξη».
Για το πολυνομοσχέδιο, η κ. Φωτίου ανέφερε πως αποτυπώνει μια δύσκολη επώδυνη συμφωνία, αποτέλεσμα της ναρκοθετημένης, όπως είπε, διαπραγμάτευσης τόσο από τους δανειστές όσο και από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ.
«Είναι μια δύσκολη συμφωνία με τείχη και δεσμά που εσείς μας δέσατε. Αφορά όμως τις λαϊκές τάξεις που μας έφεραν στη κυβέρνηση και θέλουμε να μας εκπροσωπούν και να μην ξαναγίνουν αόρατοι», συμπλήρωσε.