Ευ. Βενιζέλος: Βενιζελικότεροι του Βενιζέλου οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 15:15
UPD:15:51
EUROKINISSI/ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Βουλή ψηφίζει, επίσης, επί της αρχής «και ένα διαρκές μνημόνιο, μετά το 4ο μνημόνιο, συνδεδεμένο με τη σταδιακή παραχώρηση παραμετρικών αλλαγών για το χρέος».

A- A A+

«Σήμερα ψηφίζουμε το μνημόνιο 3 plus με μέτρα για την περίοδο μέχρι και τον Ιούλιο του 2018, και το μνημόνιο 4 για την περίοδο μέχρι και το 2021 που αφορά την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Βουλή ψηφίζει, επίσης, επί της αρχής «και ένα διαρκές μνημόνιο, μετά το 4ο μνημόνιο, συνδεδεμένο με τη σταδιακή παραχώρηση παραμετρικών αλλαγών για το χρέος».

«Έχετε συνείδηση τι κάνατε, πώς διαπραγματευτήκατε; Έχετε φτάσει να επιβάλλετε πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας 14,2 δισ., οι δε περικοπές των συντάξεων που επιφέρετε σήμερα νομίζετε πως είναι 2,8 δισ.; Δυστυχώς δεν είναι 2,8 δισ. Η "Καθημερινή" εντοπίζει σήμερα ότι η παράταση των ήδη ψηφισμένων από σας μέτρων, των μέτρων του 2015 και του 2016 επιβάλει επιβάρυνση στους συνταξιούχους άλλα 3,7 δισ., άρα 6,5 δισ. η ρητή νομοθετημένη επιβάρυνση», επισήμανε.

Κατά τον κ. Βενιζέλο, δεν είναι μόνο αυτή η επιβάρυνση, καθώς, σύμφωνα με το protagon, υπάρχει κρυφή περικοπή συντάξεων με το σημερινό νομοσχέδιο 3,3 δισ., γιατί καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει αύξηση των συντάξεων ίση με το μισό της αύξησης του ΑΕΠ και με το μισό του πληθωρισμού από το 2018 και μετά.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι αντίμετρα δεν υπάρχουν, υπάρχει όμως ο κόφτης, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή.

«Και εν πάση περιπτώσει», πρόσθεσε, «η λογική των αντιμέτρων ποια είναι; Ότι θα στραγγαλίσω την οικονομία, θα φορολογήσω οτιδήποτε κινείται ή δεν κινείται, αρκεί να έχει μία στοιχειώδη υπόσταση και θα αναδιανείμω τη μιζέρια με επιδοματικές πολιτικές».  «Και υπάρχει και η αριθμητική των ψευδαισθήσεων, 4,9 δισ. μέτρα, 7,5 δισ. αντίμετρα, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. είναι αυτά τα αόριστα, απροσδιόριστα φορολογικά που είναι η εισφορά των συνταξιούχων που χάνουν την προσδοκώμενη αύξηση τα επόμενα χρόνια.  Αν είναι έτσι, όπως έχει ειπωθεί στο διαδίκτυο, δώστε 2,6 δισ. αντίμετρα χωρίς καθόλου μέτρα, αφού περισσεύουν τα αντίμετρα», συνέχισε. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στους κ.Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, λέγοντας πως με όσα σημειώνουν στην επεξηγηματική έκθεση για το επιπρόσθετο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021, σχετικά με την παρέμβαση για το PSI, είναι… «Βενιζελικότεροι του Βενιζέλου».

Εξάλλου, άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «έχει ρευστοποιηθεί αξιακά και πολιτικά, προσλαμβάνει το σχήμα του δοχείου, στο οποίο κάθε φορά εισέρχεται.  «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καλές-κακές, είχαν στερεά κατάσταση. Μπορεί να είχαν χτυπήματα, ξυσίματα, ακρωτηριασμούς, να ήταν στρογγυλές ή να είχαν γωνίες, αλλά ήταν στέρεες.  Τώρα μιλάμε για την πολιτική των ρευστών», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για πολιτικά τεχνάσματα της κυβέρνησης. «Ποια διαπραγμάτευση κάνετε για το χρέος; Περιμένετε τα μαντάτα από τον κ. Τραμπ, από τον κ. Μακρόν, από το G7, και εν τέλει την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. Δεν προτείνει τίποτα η ελληνική κυβέρνηση, δεν ζητάει τίποτα», σημείωσε.

«Γιατί είναι ενθουσιασμένος ο κ. Τσίπρας; Προσέξτε, πείτε μου πώς μπορεί να διαπραγματευτεί μία κυβέρνηση που λέει στους δανειστές ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι δύο πράγματα: Να κερδίσει πολιτικό χρόνο, να μεταφέρει τα δύσκολα σε χρόνο που τοποθετείται στη θητεία της επόμενης κυβέρνησης, άρα "βοηθήστε με" λέει στους δανειστές "να τα φορτώσω στον επόμενο, και δεν έχει καμία αξίωση, βάλτε όσα υφεσιακά μέτρα θέλετε"», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε στη Βουλή το λεγόμενο e-mail Χαρδούβελη, θυμίζοντας τα εξής: «Επειδή ορισμένα πράγματα έχουν αποκτήσει εμβληματική αξία, τον Μάιο του 2015, όταν όλα τα έσκιαζε η φοβέρα της "ελπίδας" της ριζοσπαστικής αριστεράς,  σε μία τηλεοπτική εκπομπή με τον κ. Χατζηνικολάου, στο σταθμό που εργαζόταν τότε, εμφάνισα το e-mail Χαρδούβελη και είπα θα είναι παιδική χαρά σε σχέση με τα μέτρα που θα ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση». 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή