Η νίκη του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό 66%, στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία έλαβε 34%, ανοίγει τον κύκλο μιας πρωτόγνωρης για τη χώρα αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, την ίδια ώρα που δημιουργεί κλίμα ανακούφισης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη Κυριακή 14 Μαΐου, οπότε και θα ανακοινώσει την επιλογή του για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει πίσω του κάποιο από τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας (το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα ή το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί»), ήδη από τη βραδιά της νίκης του άρχισε την προετοιμασία για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 11ης και 18ης Ιουνίου.
Στελέχη του επιτελείου του νέου προέδρου της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι το κεντρώο, σοσιαλφιλελεύθερο κίνημά του, En Marche! (Εμπρός!), μαζί με όσους υποψήφιους βουλευτές επιλέξουν να συνεργαστούν μαζί του, θα κατέλθουν υπό τον συνδυασμό «Η Δημοκρατία Σε Κίνηση» (La République en marche).
Ο κεντροαριστερός απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ έκαναν δηλώσεις με τις οποίες έδειξαν την προτίμησή τους για συμμετοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε μία ευρύτερη, φιλική προς τον νέο πρόεδρο πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Ο σοσιαλιστής τέως πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προχώρησε ακόμη ένα βήμα και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ισχυρής και συνεκτικής πλειοψηφίας υπέρ του κ. Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση, ανοίγοντας «παράθυρο» συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια του προεδρικού συνδυασμού.
Αντιθέτως, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στην προεδρική εκλογή, Μπενουά Αμόν, προέκρινε την ενότητα σοσιαλιστών, οικολόγων, κομμουνιστών και της ριζοσπαστικής αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λουκ Μελανσόν, ώστε η Κεντροαριστερά και η Αριστερά να κερδίσουν κυβερνητική πλειοψηφία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Βούληση συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα εξέφρασε και το ηγετικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς, Μπρουνό Λε Μερ, για να δεχτεί τα βέλη του Ζαν Φρανσουα Κοπέ και της Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ, επίσης ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικανών.
Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν θέσει ως στόχο να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και να αναλάβουν εκείνοι τη διακυβέρνηση της χώρας, επιβάλλοντας στον Εμανουέλ Μακρόν μια «συγκατοίκηση» με κεντροδεξιό πρωθυπουργό και κυβέρνηση.
Ανακούφιση στην Ευρώπη
Το κλίμα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν πανηγυρικό, καθώς το πρόγραμμα της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, είχε ως πυρήνα του στην ουσιαστική αποδυνάμωση ή και διάλυση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για μια νίκη που σηματοδοτεί μια Ευρώπη δυνατή και ενωμένη, καθώς και μια ενίσχυση της γαλλογερμανικής φιλίας.
Ενθουσιώσης για τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας και τέως πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, του οποίου η πολιτική πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα συγγενής με εκείνη του νέου προέδρου της Γαλλίας.
«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν γράφει μια εξαιρετική σελίδα ελπίδας για τη Γαλλία και την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Ρέντσι, ενώ ενθουσιώδης ήταν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, επίσης προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα, Πάολο Τζεντιλόνι.
Για επιλογή ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ για επιλογή του τριπτύχου «Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφότητα» μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη νίκη» του μέσω Twitter και εξέφρασε τη ανυπομονησία του να συνεργαστούν.
Τα συγχαρητήρια της και τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον Εμανουέλ Μακρόν σε «σειρά κοινών προτεραιοτήτων» εξέφρασε και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.
naftemporiki.gr