Γαλλία: Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανοί υπέρ Μακρόν στον β’ γύρο

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 22:10
UPD:22:58
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER
A- A A+

Τη στήριξή τους στον κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να προηγείται στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος, εξέφρασαν στελέχη των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικανών, λίγο μετά από το κλείσιμο της κάλπης.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, την προεδρία στον β’ γύρο, πέρα από τον κ. Μακρόν, θα διεκδικήσει η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, Φρανσουά Φιγιόν και Μπενουά Αμόν, παραδέχθηκαν την ήττα τους, καλώντας τους ψηφοφόρους τους να καταψηφίσουν την Άκρα Δεξιά και να συνταχθούν με τον κ. Μακρόν.

Αμόν: Να αντιταχθούμε στην Άκρα Δεξιά, να συνταχθούμε με τον Μακρόν

FRANCE 24 ENGLISH

Σε υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν ενάντια στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν κάλεσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Κεντροαριστεράς Μπενουά Αμόν, πέμπτος - σύμφωνα με τα exit polls - στη μάχη για την προεδρία της χώρας. Κι αυτό, τόνισε, «παρά το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ανήκει στην Αριστερά».

Φιγιόν: Θα ψηφίσω Μακρόν

Δεν υπάρχει άλλη λύση από την καταψήφιση της Άκρας Δεξιάς, δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν, προσθέτοντας σε δήλωσή του ότι θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο τον Εμανουέλ Μακρόν. « Πρέπει να επιλέξουμε τι είναι καλύτερο για την πατρίδα», τόνισε και σημείωσε ότι η αποχή δεν είναι επιλογή «ειδικά όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει στην εξουσία«».

«Το Εθνικό Μέτωπο είναι γνωστό για τη βία και την έλλειψη ανοχής του στο διαφορετικό, το πρόγραμμά του θα οδηγούσε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και σε ένα ευρωπαϊκό χάος. Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί παρά να φέρει δυστυχία και διαιρέσεις στη Γαλλία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το ψηφίσει κανείς ενάντια στην Άκρα Δεξιά. Θα ψηφίσω υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν», υπογράμμισε και κατέληξε: «Θεώρησα ότι ήταν καθήκον μου να σας το πω χωρίς περιστροφές, μένει σε σας να το εκτιμήσετε με βάση τη συνείδησή σας για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα σας και τα παιδιά σας».

Καζνέβ, Ερό, Βαλς υπέρ Μακρόν

Τη στήριξή του στον κ. Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξέφρασε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Την αναμενόμενη στήριξή του στον κ. Μακρόν, τον οποίο ψήφισε και στον α' γύρο, εξέφρασε ο σοσιαλιστής τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. «Όλοι πρέπει να μετρήσουν τη βαρύτητα της στιγμής», τόνισε μέσω Twitter.

Αλέν Ζιπέ: Ψηφίζουμε Μακρόν

Σε ψήφο στον Εμανουέλ Μακρόν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών κάλεσε και ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και ανώτατο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών Αλέν Ζιπέ.

«Η χώρα μας έχει ανάγκη τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση ενός ισχυρού κράτους», δήλωσε ο κ. Ζιπέ, ο οποίος ευχήθηκε ο κ. Μακρόν να αποκαταστήσει το κύρος της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να δώσει ελπίδα στη γαλλική νεολαία.

Ραφαρέν: Όλοι οι δημοκράτες να συνταχθούν πίσω από τον Μακρόν

Ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν τόνισε ότι η συμμετοχή της Μαρίν Λεπέν στον β' γύρο είναι πολύ κακό νέο, ενώ κάλεσε όλους τους δημοκράτες να συνταχθούν με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Εξάλλου, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, η CFDT, καλεί σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν για να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο.

Άνοιγμα στους ψηφοφόρους του Φιγιόν από τον αντιπρόεδρο της Λεπέν

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους του κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν έκανε ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, να στηρίξουν στον β' γύρο την Μαρίν Λεπέν. «Πιθανόν να έχουν το αίσθημα ότι τους έκλεψαν αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο κ. Φιλιπό.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή