Διαξιφισμοί στη Βουλή με αιχμή την αξιολόγηση

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 14:09
UPD:14:14
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη

A- A A+

Αντιπαράθεση με αιχμή την πορεία της αξιολόγησης σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Βάκη να κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι απεργάζεται σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης.

«Η Βουλή δεν μπορεί να μένει στο σκοτάδι για την πορεία της διαπραγμάτευσης», ανέφερε η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη. «Η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη αβεβαιότητα, γίνεται κάποια δήθεν διαπραγμάτευση, δίνονται ανύπαρκτες μάχες επί θεμάτων που είναι ήδη τακτοποιημένα» είπε, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι χθες το πρωί «ξιφούλκησε λέγοντας ότι θα συγκαλέσει τη Σύνοδο του ευρώ και το βράδυ το πήρε πίσω διότι φαίνεται έμαθε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί».

Η βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις το ζήτημα των κλειστών βορείων συνόρων και κάλεσε την κυβέρνηση «αντί να παίζει τις κουμπάρες», να ζητήσει από την Ε.Ε. μια ξεκάθαρη απάντηση απέναντι στα φαινόμενα αυτά.

«Κλειστές οι τράπεζες, κλειστά τα βόρεια σύνορά μας, η χώρα έχει πρόβλημα. Όταν είναι κλειστά τα βόρεια σύνορα, ακόμη και 100 να έρχονται, από ανατολικά, τα νησιά γεμίζουν. Δεν υπάρχει καμία δίοδος και ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία ασύλου και το ξέρουμε. Επειδή φαίνεται ότι παίζουμε πολύ τις κουμπάρες, να θέσουμε στα σοβαρά και να πάρουμε μια απάντηση τι θα γίνει με την κλειστή δίοδο στα Βαλκάνια» πρόσθεσε.

Η παρέμβαση της βουλευτή της Ν.Δ. προκάλεσε την αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη. «Η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, δίνει μια διαπραγματευτική μάχη, διεκδικώντας μια οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και ως εκ τούτου πολιτικά αποδεκτή συμφωνία για τον ελληνικό λαό» είπε η κ. Βάκη, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως «αντί να στηρίζει την εθνική προσπάθεια, παραμένει ταυτισμένη με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών».

Όπως είπε «η ταύτιση αυτή της Ν.Δ. εκφράστηκε για μια ακόμη φορά, κατά τη συζήτηση για τη 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου η Ν.Δ. έφτασε στο σημείο να κατηγορεί Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, γιατί έκαναν δύο τρία θετικά σχόλια για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και στόχων».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη Ν.Δ. «αντί να απεργάζεται σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης και εκλογών» να συνδράμει ώστε «να ανατραπεί το καθεστώς επιτροπείας», ενώ έσπευσε να προσθέσει πως «με τις εξεταστικές ίσως φανεί πόσα δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος σπαταλήθηκαν».

«Βαρεθήκαμε να ακούμε αυτά τα μονότονα παραμύθια» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας. «Το πρώτο που θα ήθελα να παρακαλέσω τη συμπολίτευση είναι να σταματήσει να μιλάει εξ ονόματος του ελληνικού λαού. Δικαιούται να μιλάει για κάτι μείον του ενός δεκάτου του ελληνικού λαού» είπε για να συμπληρώσει: «Το δεύτερο που θέλω να την παρακαλέσω είναι εκτός από τα παραμύθια με τους λαϊκούς αγώνες, να τελειώσει σοβαρά με αυτή την ιστορία της αξιολόγησης. Διότι μπορεί να λέμε παχιά λόγια για αγώνες και διαπάλες, αλλά στην πραγματικότητα η κοινωνία διαλύεται και η αγορά διαλύεται και γι’ αυτό υπάρχει απόλυτη ευθύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε ακόμη ότι «τις απειλές για προανακριτικές, η Ν.Δ. τις ακούει βερεσέ και αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει οτιδήποτε, να το κάνει, αλλά να αφήσει τις απειλές και να ασχοληθεί με τα του οίκου της».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε πως «το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων και αυτά που συνοδεύουν την δεύτερη αξιολόγηση αλλά και αυτά που θα συνθέτουν το 4ο μνημόνιο, επιδιώκουν και η κυβέρνηση και οι θεσμοί να είναι μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης».

 «Όλα αυτά τα μέτρα θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που φορτώθηκε την κρίση και τα μέτρα» είπε, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει «καμία ανοχή σε αυτή την πολιτική».

«Όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ο πρωθυπουργός αναγκάζεται για να καλύψει την αδυναμία και την αναξιοπιστία της δικής του διαπραγμάτευσης, να θέτει το ζήτημα αν κάποιοι παίζουν τις κουμπάρες και να περιμένει από εκεί και πέρα να έχει μια στάση και από την αντιπολίτευση και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, που να συνάδει με μια κανονική χώρα, καταλαβαίνετε ότι αυτό ούτε δυνατό είναι, αλλά δείχνει και την αδυναμία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού μετά από τόσο μεγάλη καθυστέρηση» σχολίασε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

«Η αβεβαιότητα έχει πλήξει την πραγματική οικονομία, θα υιοθετήσετε απαράδεκτα μέτρα σε εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την «κοροϊδία». «Τέρμα η κοροϊδία για μέτρα και αντίμετρα που χρειάζονται 3,5% πλεόνασμα και ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Τέρμα η κοροϊδία της κυβέρνησης. Σοβαρευτείτε για να υπάρξει ανάπτυξη» είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή