Δ. Τζανακόπουλος: Πολύ πιθανή η θετική εξέλιξη στο Eurogroup

«Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης της αξιολόγησης μέχρι τον Σεπτέμβριο»
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 09:36
UPD:10:21
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Νομίζω ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει πετύχει εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Για πρώτη φορά είμαστε σε πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος» είπε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.

A- A A+

Αισιόδοξος εν όψει του αυριανού Eurogroup εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτιμώντας ότι «είναι πολύ πιθανό» να υπάρξει «μία πολύ θετική εξέλιξη».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σενάριο παράτασης της αξιολόγησης μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στις «παράλογες απαιτήσεις» που μπαίνουν στο τραπέζι. «Κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσουμε. Κάθε φορά που φτάνουμε σε ένα σημείο συμφωνίας υπάρχει και ένα νέο κόλλημα» είπε, χαρακτηρίζοντας προσχηματικούς τους λόγους που επικαλούνται οι δανειστές περί διαφορετικών προβλέψεων στο δημοσιονομικό του 2019. «Παρ' όλα αυτά κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι και η ίδια η Κομισιόν λέει πως την κύρια ευθύνη δεν την έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά κάποιοι από τους δανειστές, ενώ άσκησε κριτική σε ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ που, όπως είπε, «έφτασαν σε σημείο να κατηγορήσουν την Κομισιόν ότι δεν επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην κυβέρνηση και να την κατηγορήσουν ότι παίζει το παιχνίδι του Έλληνα πρωθυπουργού».

Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί του ενδεχομένου να ζητηθεί η σύγκληση Συνόδου σε περίπτωση αδιεξόδου στο Eurogroup ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε πως ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον κ. Τουσκ, είπε πως έχει την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε στο Eurogroup και πως, αν κάποιοι ανακαλύψουν ένα νέο διαδικαστικό κώλυμα, τότε δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να ανεβάσει τη διαπραγμάτευση στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή με τη σύγκληση Συνόδου.

Αναφορικά με το πνεύμα της χθεσινοβραδινής δήλωσης του Πρωθυπουργού, είπε πως ο κ. Τσίπρας ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά και οι εταίροι βρίσκονται σε μια πορεία συγκλίσεων, ωστόσο κανένας, με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποιο νέο κώλυμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η συμφωνία του Φλεβάρη που είναι το βασικό περίγραμμα εντός του οποίου γίνονται αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις, έχει να κάνει με 1% αρνητικά και 1% θετικά μέτρα για το 2019 και 1% αρνητικά και 1% θετικά μέτρα για το 2020. Όπως είπε, «στα θετικά μέτρα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις όταν κλείσει το πακέτο της συμφωνίας».

«Απίθανο σενάριο» οι εκλογές

Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι οι εκλογές είναι το πλέον απίθανο σενάριο, ενώ εξέφρασε την άποψη πως «αν δεν είχε υπάρξει η πολιτική αλλαγή του 2015 πολλά θα ήταν πολύ χειρότερα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Χαρακτήρισε την πολιτική πλατφόρμα της Ν.Δ. ως «σοκ και δέος». «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μια στρατηγική συμπόρευση, εδώ και πάρα πολύ καιρό και καλώς κάνουν και συναντώνται και παρουσιάζουν την πολιτική πλατφόρμα τους ο καθένας στον λαό, ώστε ο λαός να μπορεί να κρίνει» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή