Β. Λεβέντης: Eυρωπαϊκό ομοσπονδιακό σύστημα

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017 21:02
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Λεβέντη - προέδρου της Ένωσης Κεντρώων

Η Ευρώπη διακρίνεται από αντιτιθέμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα, τα οποία τον περασμένο αιώνα κατέληξαν σε παγκόσμιες συγκρούσεις. Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προσπάθεια για υπέρβαση αυτού του επαχθούς παρελθόντος, γι’ αυτό και παραμένει πάντα επίκαιρο.

Η Ένωση Κεντρώων από την ίδρυσή της υπήρξε φιλοευρωπαϊκή, γιατί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έθεσε, αναμφίβολα, τις βάσεις για ειρήνη και οικονομική ευημερία. Η πορεία ολοκλήρωσης από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957 έως τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009 είναι θετική. Ποτέ δεν ταλαντευτήκαμε στην ένθερμη υποστήριξή μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ, αν και υπήρξαν αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας που μας δυσαρέστησαν.  Σε μια Ένωση 27 κρατών-μελών είναι φυσικό να υπάρχουν κλυδωνισμοί και πισωγυρίσματα, όπως το περσινό δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Η αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και η άτολμη κοινή εξωτερική πολιτική συχνά απογοητεύουν, ενώ η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Επιπρόσθετα, η λαϊκιστική ρητορική δεν είναι «προνόμιο» μόνο των εταίρων μας. Στην Ελλάδα πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχτισαν καριέρες υβρίζοντας την Ευρώπη, ωσάν να έφταιγε αυτή για την κακοδαιμονία μας και όχι οι ελληνικές κυβερνήσεις που επί 40 χρόνια έχτιζαν το πελατειακό κράτος, με αποτέλεσμα να διαλυθεί το ασφαλιστικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση, να μη γίνονται μεταρρυθμίσεις, να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί και η χώρα να οδηγηθεί στην πτώχευση.

Παρά τις ανωτέρω αδυναμίες, η Ένωση Κεντρώων δεν αφορίζει κατά της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι ο απώτερος στόχος για την Ευρώπη πρέπει να είναι κοινό Σύνταγμα, κοινός στρατός, πραγματικά κοινή εξωτερική και οικονομική πολιτική, με αλληλεγγύη και ισοτιμία μεταξύ των κρατών-μελών. Στα ευρωπαϊκά όργανα απαιτείται περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση, διαφάνεια και αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων.

Γι’ αυτό και από τις επιλογές που πρόσφατα δημοσίευσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ υποστηρίζουμε την περισσότερη Ευρώπη. Κεντρόφυγες επιλογές ή Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα σημάνουν την παρακμή της Ε.Ε.

Πρεσβεύουμε ένα είδος ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού συστήματος ως τη βέλτιστη μακροπρόθεσμη λύση για τη διατήρηση της ειρήνης, της ευημερίας και την άμβλυνση των εθνικών ανταγωνισμών που αναζωπυρώνονται από την κρίση των τελευταίων ετών. Όλοι μαζί μπορούμε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή