«Υποκριτική και εθελόδουλη» στάση καταλόγισαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας σε πηγές της Ν.Δ., οι οποίες νωρίτερα ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση «γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό», με αφορμή τα περί αιτήματος του ΔΝΤ για δέσμευση και της αντιπολίτευσης σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019.
«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε “τόσα και άλλα τόσα” για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές», σχολίασαν οι κύκλοι του Μαξίμου.
Κατά τις πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. «Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές», πρόσθεσαν οι ίδιοι κύκλοι.
Καταλήγοντας, τόνισαν ότι «αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός».
Ν.Δ.: Η κυβέρνηση αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για την ψήφιση των μέτρων
Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, πηγές της Πειραιώς ξεκαθάριζαν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα και δεν θα τα ψηφίσει.
Πλέον, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές της Ν.Δ., «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα».
Υπογράμμισαν επίσης ότι ίσως, ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία και διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται η Ν.Δ. να τον διευκολύνει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι «σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον διενεργηθούν εκλογές κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο».
Νωρίτερα, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν λέγοντας ότι το ΔΝΤ ζητεί να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.
Πάντως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ανώνυμες πηγές του Ταμείου προχώρησαν στη διάψευση των παραπάνω ισχυρισμών, διευκρινίζοντας ότι «ουδέποτε επιχειρήθηκε να ζητηθούν εγγυήσεις από την ελληνική αντιπολίτευση».