Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών (AAOS), πάνω από 246.000 άνθρωποι τραυματίζονται ετησίως κατά τη διάρκεια των χειμερινών σπορ και μεταφέρονται σε νοσοκομεία, σε ιδιωτικά ιατρεία και σε ιατρεία πρώτων βοηθειών. Πολλοί εξ αυτών γίνονται στο τέλος της ημέρας, όταν η κόπωση έχει ήδη καταβάλει το σώμα αλλά, ο ενθουσιασμός και η χαρά δεν αφήνουν να το καταλάβουμε, όπως λένε οι ειδικοί.
Το τοπίο, το χιόνι και γενικότερα το αλπικό περιβάλλον ξεγελούν με την ομορφιά τους τον επισκέπτη που θέλει να «κατακτήσει την κορυφή» ή πιο απλά, να τα δει όλα και να δοκιμάσει κάθε σπορ που μπορεί να γίνει εκεί. Snowboard, σκι, έλκηθρα, αναβάσεις και καταβάσεις, έχουν την τιμητική τους ωστόσο, η επαφή με το βουνό μπορεί αν δεν προσέξουμε να καταλήξει από μια όμορφη απόδραση σε μια δυσάρεστη εμπειρία.
Οι συνήθεις τραυματισμοί είναι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις σπονδυλικής στήλης, κατάγματα λεκάνης, εξαρθρήματα και κατάγματα στην άρθρωση του ώμου, του αγκώνα και των δακτύλων (skier’s thumb), θλάσεις ή ρήξεις μυών και τενόντων, ρήξεις συνδέσμων του γόνατος (συνηθέστερα του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου) ή των μηνίσκων, διαστρέμματα και κατάγματα ποδοκνημικής και τέλος θλάσεις, αιματώματα, εκδορές κ.λπ.
Κι όμως αυτοί οι τραυματισμοί σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατόν να αποφευχθούν σύμφωνα με το φυσιοθεραπευτή, Dr manual medicine, επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργο Γουδέβενο.
Όπως εξηγεί ο Dr Γουδέβενος υπάρχουν πολλοί κανόνες προστασίας από τους τραυματισμούς, όπως:
- Να διατηρείστε σε φόρμα
- Να κάνετε καλή προθέρμανση. Οι κρύοι μύες, τένοντες και αρθρώσεις είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς
- Ποτέ μην πηγαίνετε μόνοι σας στο βουνό και ποτέ μην χωρίζεστε
- Ελέγξτε ότι ο εξοπλισμός λειτουργεί σωστά πριν από τη χρήση
- Να φοράτε κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκα, κράνος). Σε περιπτώσεις που χρειάζεται, υπάρχουν έξτρα προστατευτικά για την σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα γόνατα, τους αγκώνες και τα χέρια
- Να ντύνεστε σε στρώσεις («κρεμμύδι»). Να φοράτε αδιάβροχα και αντιανεμικά μπουφάν και παντελόνια, καθώς και κατάλληλα υποδήματα
- Εάν είναι από τις πρώτες σας φορές στο βουνό, είναι αναγκαίο και συνετό να διδαχτείτε από εξειδικευμένους δασκάλους, που θα σας διδάξουν, εκτός των άλλων, πώς να πέφτετε, προκειμένου να μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού
- Ακολουθείστε όλους τους κανόνες του βουνού. Ενημερωθείτε για τη σωστή χρήση των διαφόρων τύπων αναβατήρων (lift)
- Μείνετε εντός των ορίων στις πίστες, για τυχόν αποφυγή χιονοστιβάδας ή τραυματισμό, από πέτρες που δεν φαίνονται
- Αποφεύγετε τις περιοχές με πάγο ή με επικίνδυνες κλήσεις του εδάφους
- Να προσέχετε τυχόν ειδοποιήσεις για αιφνίδιες αλλαγές του καιρού
- Αναζητήστε καταφύγιο και άμεση ιατρική βοήθεια, εάν εσείς, ή κάποιος μαζί σας, έχει υποθερμία, κρυοπαγήματα ή έχει τραυματιστεί
- Πιείτε άφθονο νερό πριν από, κατά τη διάρκεια και μετά τις δραστηριότητές σας στο βουνό
- Αποφύγετε να συμμετάσχετε όταν είστε κουρασμένοι, αδιάθετοι ή πονάτε
Και επειδή πολύ κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για μια εκδρομή στο βουνό, και δεν είναι λίγοι αυτοί που δε έχουν το χρόνο να κάνουν μια συστηματική άσκηση για να προετοιμαστούν, μπορούν να επισκεφθούν ένα φυσικοθεραπευτή ή ένα γυμναστή για να μάθουν μερικές διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις προθέρμανσης έτσι ώστε να πάνε στην εκδρομή της όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι.
Τέλος, τα άτομα που έχουν υποστεί στο παρελθόν κάποιο τραυματισμό πριν αποφασίσουν να βρεθούν και πάλι στο βουνό καλό θα είναι να έχουν τη σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού ο οποίος και θα τους δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για κάθε περίπτωση.