Οι στατίνες σωτήριες για την πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 10:47
UPD:10:47
shutterstock

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», οι στατίνες γενικά και η ροσουβαστατίνη ειδικότερα, σχετίζονται με σημαντικά μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου σε νοσηλευόμενους ασθενείς. 

A- A A+

Λίγα φάρμακα έχουν λάβει τόση δημοσιότητα όσο οι στατίνες. Για κάποιους είναι σωτήρια φάρμακα που έχουν σώσει αμέτρητες ζωές, ενώ για άλλους είναι εκείνα που λατρεύουν να μισούν όσο κανένα άλλο. 

Πάντως, αν και η υπόθεση της υψηλής χοληστερόλης ως κυρίαρχης αιτίας της καρδιαγγειακής νόσου φαίνεται να εγκαταλείπεται, οι στατίνες παραμένουν πεισματικά στο προσκήνιο, κυρίως χάρη στις λεγόμενες «πλειοτροπικές» τους δράσεις, οι οποίες τις καθιστούν δυνητικά χρήσιμες και σε άλλες νοσηρές καταστάσεις.

Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», οι στατίνες γενικά και η ροσουβαστατίνη ειδικότερα, σχετίζονται με σημαντικά μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου σε νοσηλευόμενους ασθενείς, με εξαίρεση την πνευμονική εμβολή που παραμένει ανεπηρέαστη.

Με δεδομένο ότι οι θάνατοι εξαιτίας των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε Ευρώπη και Αμερική είναι περισσότεροι από τους θανάτους εξαιτίας του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, του AIDS και των τροχαίων ατυχημάτων συνολικά, καθώς επίσης ότι πάνω από το 60% των θρομβοεμβολικών επεισοδίων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σε νοσοκομείο ή αμέσως μετά από αυτή και,  τέλος ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τόσο επιδημιολογικών όσο και παρεμβατικών μελετών, ίσως τελικά σύμφωνα με τους ερευνητές να υπάρχει έδαφος για την σύσταση λήψης στατινών από νοσηλευόμενους ασθενείς με υψηλό ρίσκο θρόμβωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή