Β' αξιολόγηση: Θολό τοπίο στην τελική ευθεία

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 07:05
UPD:08:27
EPA/PATRICK SEEGER

Ο κ. Ντέισελμπλουμ εξέφρασε χθες την έκπληξή του για τη «σκληρότητα» των θέσεων του ΔΝΤ, την έκθεση του οποίου χαρακτήρισε «ξεπερασμένη».

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η αδυναμία κάθε εμπλεκόμενης πλευράς να κάνει εκπτώσεις από τις ήδη εκφρασμένες κόκκινες γραμμές της, παρά τη δημόσια θέση όλων ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση πριν από τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, χαρακτηρίζει την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

ΔΝΤ, γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και Αθήνα -η οποία προσδοκά στην παρέμβαση είτε της Κομισιόν είτε του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, με στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος ανάμεσα και στις τρεις πλευρές- επί του παρόντος παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ εξέφρασε χθες την έκπληξή του για τη «σκληρότητα» των θέσεων του ΔΝΤ, την έκθεση του οποίου χαρακτήρισε «ξεπερασμένη».

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε στα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, τα οποία το Μαξίμου και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλούνται στη διαπραγμάτευση ως το μεγάλο όπλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο, οι θεσμοί επιμένουν ότι «το μπαλάκι τώρα είναι στην πλευρά της Αθήνας», ενώ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δηλώνει εκ νέου ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα.

Εντός αυτού του τοπίου η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει από τώρα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος και ότι προτίθεται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσει την όποια πρόταση ή πρωτοβουλία εκδηλωθεί.

Την ίδια ώρα ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται για έναν ακόμη γύρο δια ζώσης επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για διήμερο προγραμματισμένο ταξίδι στην Ουκρανία.

Τέλος, συνεδρίασε χθες στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τις πληροφορίες να θέλουν ως βασικό θέμα συζήτησης την αξιολόγηση και μια ενδεχόμενη λύση. Πρόθεση του Μαξίμου είναι μέσα από τις εν λόγω συναντήσεις να ανιχνεύσει τις αντοχές και τα όρια της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή