«Πόλεμο» στον Μακρόν ανοίγει η Ρωσία;

Οργισμένη αντίδραση Φέρχοφστατ
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 12:51
UPD:09/02/2017 12:23
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
A- A A+

Επιθετικά άρθρα κατά του κεντρώου, σοσιαλφιλελεύθερου υποψηφίου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκαναν την εμφάνισή τους σε ρωσικά κρατικά αγγλόφωνα μέσα, όπως o ιστότοπος του πρακτορείου Sputnik. Σε αυτά ο κ. Μακρόν παρουσιάζεται ως «πιθανό μακρύ χέρι του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος».

Ως πηγή των κατηγοριών αναφέρεται ο Γάλλος βουλευτής των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών Νικολά Ντουΐκ, γνωστός για τις θέσεις του υπέρ της γαλλορωσικής προσέγγισης και υπέρ του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, συμμάχου της Ρωσίας.

Ο κ. Ντουΐκ αναπτύσσει τη θεωρία ότι ο κ. Μακρόν «καθ΄ όλη τη διάρκεια της καριέρας του έδρασε ως πράκτορας των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών», ενώ συμπληρώνει πως «αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν φαίνεται διατεθειμένος να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα εάν χάσει τις προεδρικές εκλογές».

«Τον χρηματοδοτεί ιδιαίτερα ισχυρό λόμπι ομοφυλόφιλων»

Ο κεντροδεξιός βουλευτής σημειώνει στο ρωσικό δίκτυο Sputnik ότι «σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή, αφ' ενός είναι ο αγαπημένος των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, αφ' ετέρου υποστηρίζεται από τον ισχυρό επιχειρηματία Πιερ Μπερζέ, επί χρόνια ερωτικό σύντροφο του Ιβ Σεν Λοράν, ο οποίος είναι ανοικτά ομοφυλόφιλος».

Ο κ. Ντουΐκ κάνει επίσης λόγο για χρηματοδότηση της εκστρατείας του κ. Μακρόν από «ιδιαίτερα ισχυρό λόμπι ομοφυλόφιλων».

Στο παιχνίδι και τα WikiLeaks

Σε συνέντευξή του στην κρατική ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, με τίτλο «Ο Ασάνζ θα ρίξει λάδι στη φωτιά των γαλλικών προεδρικών εκλογών», ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ υποστηρίζει ότι μπορεί να παράσχει στη Ρωσία πληροφορίες οι οποίες «καίνε» τον κ. Μακρόν και οι οποίες περιλαμβάνονται στα e-mail της Χίλαρι Κλίντον.

Φέρχοφστατ: Ντροπή στον Πούτιν

Η πρώτη πολιτική αντίδραση δεν ήλθε από τον ίδιο τον κ. Μακρόν, τέως υπουργό Οικονομίας της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Μανουέλ Βαλς, αλλά από τον επικεφαλής της κεντρώας Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη, Βέλγο Γκι Φέρχοφστατ.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία στη Γαλλία, προωθώντας ψέματα για τον Εμανουέλ Μακρόν. Ντροπή τους», έγραψε στο Twitter ο φιλελεύθερος Ευρωπαίος πολιτικός, αναρτώντας το λινκ από το σχετικό άρθρο του ρωσικού πρακτορείου Sputnik.

Οι θέσεις Μακρόν για τη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στις 30 Νοεμβρίου 2016, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ταχθεί υπέρ στενότερων δεσμών Ευρώπης - Ρωσίας και είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ότι με την πολιτική του απομόνωσε τη Μόσχα και την έστρεψε προς την Ασία.

Ο κεντρώος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας είχε επίσης ταχθεί υπέρ της ρωσικής θέσης ότι προέχει η μάχη με το Ισλαμικό Κράτος και ότι η αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν ήταν προαπαιτούμενο για μια γαλλορωσική συνεργασία στο συριακό.

Η Ρωσία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την υποψήφια της Ακροδεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει επισκεφθεί πολλάκις τη Μόσχα και Ρώσους αξιωματούχους, όσο και με τον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος διατηρεί καλή προσωπική σχέση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της προσέγγισης Γαλλίας - Ρωσίας και της άρσης των δυτικών κυρώσεων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή